Днешното заседание на Столичния общински съвет започна с декларация за

...
Днешното заседание на Столичния общински съвет започна с декларация за
Коментари Харесай

Драгомир Младенов с декларация в СОС за патриарха: Духовен водач с благ нрав, който успява да балансира между противоположностите и да намира консенсус

Днешното съвещание на Столичния общински съвет стартира с декларация за кончината на и минута безмълвие. 

От името на ГЕРБ- Драгомир Младенов съобщи: 

" Уважаеми господин ръководител, уважаеми сътрудници общински съветници,

След дълго боледуване през миналата нощ умря Българският патриарх и митрополит Софийски Неофит.

В професионалната му биография значимо място заемат позициите му на русенски митрополит, левкийски свещеник ректор на Софийската духовна семинария, пръв декан на възобновеният Богословски факултет, основен секретар на Светия синод, неведнъж отличаван църковен артист именуван “Ангелогласен ”. На 24 февруари 2013 г. е определен за Патриарх Български.

В паметта на народа ни той остава като нравствен лидер с мил манталитет, който съумява да балансира сред противоположностите и да намира консенсус в сложните обстановки без да търси своята полза.

Проповедите му са изпълнени с апели за великодушие и очакване в Бога, а делата му носиха отпечатъка на смирената и твърда религия, милосърдието, грижа за бедните и нуждаещите се.

Скъпи сътрудници, дано спомняйки си за него да потърсим персоналния урок за обществената ни работа в думите му. В едно от интервютата си споделя, че буди паника в него наблюдението, че в наше време става едно навсякъде обезценяване на полезности като почтеност, честност, себежертвеност, безкористност, национализъм, родолюбие. Тревожно е и размиването на границите сред положително и зло, редно и неправилно, вярно и погрешно - това, че нравствени категории, които епохи наред са били неоспорими и които са били здрав, непреклонен пиедестал за обществото, през днешния ден се подлагат на подозрение, показват се като относителни и незадължителни, а над всичко се слагат себичните ни стремежи и прищевки.

Нещо повече. Във времена на тежко гражданско напрежение поучи с мъдрост народа ни, че би трябвало да се стремим да виждаме в лицето на политическия си конкурент сходен на нас посредствен човек, който също като нас може да се заблуждава и да позволява неточности. Той искаше да разберем, че да ненавиждаш своя близък и да се ожесточаваш против него, е доста по-осъдително от това да си заел неправилна политическа позиция.

Вечна памет на Светейшия отец! "

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР