Днешното заседание на Столичния общински съвет беше успех за транспорта

...
Днешното заседание на Столичния общински съвет беше успех за транспорта
Коментари Харесай

Спаси София: Успех за транспорта на София, нова трамвайна линия 15 и запазване на нощния транспорт

„ Днешното съвещание на Столичния общински съвет беше триумф за превоза на София! " - по този начин разясниха от Спаси София гласуването в поддръжка на новата трамвайна линия 15 и осуетяването на опитите на част от общинските съветници за унищожаване на нощния градски превоз.

От 7 май трамвай 15 ще свързва ж.к. „ Бъкстон " и метростанция „ Витоша ". Линията е по предложение на зам.-кмета по превоз Илиян Павлов, дружно с общинските съветници Борис Бонев, Андрей Зографски и Гергин Борисов. Тя ще добави маршрутите на 2 от най-натоварените линии - трамваи 5 и 10, и ще даде на софиянци дългочаканата връзка сред бул. „ Цар Борис III " и ул. „ Граф Игнатиев ".

Освен новата линия, още веднъж по предложение на зам.-кмета по превоз и общински съветници от Спаси София, бяха признати и усъвършенствания на няколко други линии по отношение на идния огромен ремонт на жп възел София. Трамваи 27 и 3, както и рейс 413 се удължават до гара София-север, а трамвай 1 - до надлез Надежда.

„ Това е следващата мярка за възстановяване на транспортната съгласуваност на София. Работим, с цел да създадем пътуването в града оптимално бързо и комфортно за жителите и градският превоз да е все по-привлекателен. " - разяснява новоприетите промени Борис Бонев, водач на партия Спаси София. - „ Радваме се, че сътрудниците припознаха в нашите оферти положителни решения за жителите и ги поддържаха с огромно болшинство. "

По време на съвещанието се развихри и спор по тематиката за нощния градски превоз. Част от съветниците изрекоха тези за неговото унищожаване, само че в последна сметка предлагането на Карлос Контрера за прекъсване на нощните линии не получи поддръжка.

„ Нощният превоз обезпечава една евтина и безалтернативна опция за нощните пътувания, като в същото време усъвършенства пътната сигурност. Всеки огромен европейски град има нощен превоз и щеше да е голяма неточност да лишим софиянци от това улеснение " - разяснява Андрей Зографски.

От Спаси София прецизираха, че към този миг нощният превоз се обслужва от едвам 9 рейса, при 488 рейса в час пик денем. Нещо повече, статистиката демонстрира, че растежът на пасажерите сред януари и февруари е 33%.

„ Лобизъм - това е единственото пояснение за какво от години се води битка срещу 4 линии на градския превоз, които потвърдено обслужват ползите на софиянци и ангажират най-малък запас на Общината. Няма друго разумно пояснение в отчет за реогранизация на придвижването заради ремонт на жп гарата да се вършат опити за унищожаване на цяла система. " - посочи Зографски. „ Радвам се, че през днешния ден сътрудниците бяха рационални и не лишиха софиянци от нощния превоз. Нашата задача отсега нататък ще бъде да подобряваме и усъвършенстваме линиите. Изразявам вяра, че този неправилен спор за потребността от нощен превоз ще бъде преустановен един път вечно. " - приключи той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР