Днешният Велики петък, или Разпети петък, е най-скръбният ден, в

...
Днешният Велики петък, или Разпети петък, е най-скръбният ден, в
Коментари Харесай

Христовата плащаница бе изнесена в „Св. Неделя“ на Велики петък

Днешният Велики петък, или Разпети петък, е най-скръбният ден, в който възпоменаваме поруганието, страданията, гибелта и погребението на Господ Иисус Христос.

Ден, в който всеки християнин, в едно с цялото създание, съпреживява гибелта и погребението на Богочовека с вярата да станем съпричастни и на Неговото славно Възкресение за безконечен живот, оповестяват от Софийската митрополия.
На Велики петък не се служи
света литургия, защото в този ден Господ принася Самия Себе Си в жертва. Богослужебното последование се състои от Царски часове и вечерня, по време на която се изнася от олтара светата плащаница.

В столичния катедрален храм „ Св. Неделя “ богослужението бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп, викарий на патриарха, с който служиха архимандрит Василий – протосингел на Софийската света митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Георгиев – ръководител на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, духовник Никола Чочев от храмовото духовенство и дяконите: йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиян Периклиев и дякон Антоан Марков.

Молитвените и надълбоко затрогващи песнопения бяха изпълнени от доктор Стоян Малинов и от Ангел Младенов, секретар на, към които се причислиха и служещите духовници.

По време на богослужбата
от светия олтар с тържествена лития бе изнесена
плащаницата, изобразяваща мъртвия Христос. След като шествието трикратно обиколи светия Кръст, подложен на Велики четвъртък в центъра на храма, пред него бе положена на особено готова маса (епитафиос), символизираща Христовия гроб, и погребалната плащаница.

Негово Преосвещенство свещеник Поликарп първи се поклони на светинята и благослови събралите се християни. С овчарски думи той се обърна към присъстващите, в които акцентира
саможертвата на Господ Иисус Христос, Който е предал Себе Си
на кръстна гибел, с цел да изкупи нашите грехове и отвори пред нас път към спасението.

След края на богослужбата и миряните започнаха да се покланят на Христовата плащаница. Така те показваха с това своето примирение, тъга и поклонение пред Спасителя. Те отнасяха със себе си вярата за приближаващото Възкресение и китка здравец за благословение на дома.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР