Днешният 1 май ще бъде нещо невиждано досега в света

...
Днешният 1 май ще бъде нещо невиждано досега в света
Коментари Харесай

Работниците по света отбелязват Деня на труда без манифестации заради коронавируса

Днешният 1 май ще бъде нещо невиждано до момента в света на фона на всеобщото самоизолиране на хората по домовете си поради пандемията от ковид. Без обичайните митинги Денят на труда ще бъде маркиран по балконите и в интернет, само че синдикатите ще се възползват от случая да напомнят значимата роля на служащите на първа линия по време на тази здравна рецесия, отбелязва Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Първи май е групова демонстрация в цялостния смисъл на думата и води началото си от битките на служащите в края на 19 век. Тази година обаче празникът ще бъде "без казус в синдикалната история ", установи френският историк Стефан Сиро, експерт по обществените придвижвания. "Първи май в самоизолация наподобява като 1 май по време на война. Това е единственото съпоставяне, което ми идва на мозъка ", сподели той пред Агенция Франс Прес.

В миг, когато половината човечество е затворено по домовете си и когато новият ковид е лишил живота на над 200 000 души, а над 3 милиона са инфектирани, манифестациите на множеството места ще бъдат неразрешени. Но синдикатите приканват за други форми на готовност.

В Италия, една от най-тежко засегнатите от пандемията страни в света, огромният концерт, проведен по традиция на 1 май в Рим от главните профсъюзни централи, ще бъде без аудитория, само че ще бъде предаван директно от публичната телевизия РАИ 3.

В Дания, Швеция и Норвегия честванията ще бъдат проведени напълно в интернет.

Анулирани са и всеобщите мероприятия в Русия, където предходната година Първомайската манифестация събра 100 000 души.

В Китай, откъдето през декември потегли болестта с новия ковид, бяха добавени два почивни дни към 1 май с вярата да се насърчат потреблението и туризма.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР