Днешните ученици имат проблем, който не е написан на дъската.

...
Днешните ученици имат проблем, който не е написан на дъската.
Коментари Харесай

В час ли са учителите с вниманието на разсеяното поколение?

Днешните възпитаници имат проблем, който не е написан на дъската. Те са по този начин привикнали с непрекъснатите тласъци от приложения за смарт телефони и платформи за стрийминг, че не могат да се концентрират в клас. Поколенията Z (възраст 10-24 години) и Алфа (0-9 години) са родени в свят, в който логаритмите ги впримчват с кликане, приплъзване и плъзгане с гневно движение. Сега учителите имат проблем: по какъв начин да приспособят обичайна образователна стратегия към възпитаници, отглеждани с технологии и има ли цена компромисът с обичайното обучение?

Ранното развиване на мозъка е комплицирана тематика, само че през последните няколко години откривателите от целия свят изразяват безпокойствие по отношение на въздействието на смарт телефоните и мултифункционалността на медиите върху концентрацията.   " Ние фундаментално променяме метода, по който децата мислят и по какъв начин се развиват техните мозъци ", казва Д-р Джим Тейлър. " Вниманието на тинейджъра през днешния ден се задържа за около 28 секунди ", споделя Лаура Шад, която преподава на седмокласници (12-14 години) във Филаделфия, Пенсилвания. 

Ефектът на разсейването е най-ясен в обичайните учебни задания като четене да вземем за пример. Прехвърлянето на текст в смарт устройство не оказва помощ, споделя Шад като показва, че казусът е по-дълбок от желанията за екран пред хартия.

Д-р Тейлър изяснява, че  вниманието не е само полезност единствено по себе си , а действа като врата към по-високи форми на учене - изключително в паметта - което от своя страна води до по-дълбоко схващане. „ Без способността да задържат внимание над нещо, децата няма да могат да обработват информация. Те няма да могат да я обединят в памет, което значи, че няма да могат да интерпретират, проучват, синтезират, подлагат на критика и да вземат някакво решение по отношение на информацията " , споделя той.

Когато учениците не обръщат внимание на дългите лекции, доста учители вземат решение да разделят материала на части. Гейл Дезлър, експерт по софтуерна интеграция споделя: " Общото виждане измежду учителите е, че краткостта е за предпочитане. "  Някои учители пък стартират уроците с извършения за концентриране или медитация, с цел да предразположат учениците да се концентрират. Преподавател от гимназията в Салинас, Калифорния, употребява приложението " Calm ", с цел да помогне на учениците да медитират. Проучване от 2013 година демонстрира, че всевъзможен тип " софтуерни паузи " могат да противодействат на тревожната потребност от разконцентриране.

Някои учители също по този начин избират " да се срещнат с децата там, където те са " - в платформи като YouTube и Instagram. Учител, който се занимава с теоретичен опит, разгласява материал по заданието в YouTube и по-късно употребява видеото в клас, с цел да илюстрира материала от учебника, който може наподобяват отегчителен за студентите. По сходен метод Лаура Шад припомня на учениците за домашна работа и идни екскурзии посредством Instagram. 

Дезлър хвали  учители, които вършат на пръв взор несъпоставими връзки , като да вземем за пример сред историята на нацистката агитация и кибертормоза. „ Става дума за вливането на подобаваща информация в наложителната образователна стратегия по метод, по който учениците биха се припознали. Ако свържете материала с неща, които се случват тук и в този момент, тогава вие влизате в техния свят и ги ангажирате. "  Междувременно специализирани платформи за образование като Flipgrid, които разрешават на учениците да споделят лични видеоклипове, оказват помощ на учителите да ангажират учениците в локални медии, като показват презентациите си там, да вземем за пример. Платформи като Гугъл Classroom пък позволява на ученици и родители да наблюдават оценките и идните задания, проследявайки достиженията, с цел да схванат по-добре къде изостават учениците.

И въпреки всичко,  макар че някои преподаватели одобряват технологиите в клас, многочислените изследвания демонстрират, че по-традиционните класни стаи могат да бъдат по-успешни. Проучване на Лондонското учебно заведение по стопанска система от 2015 година сподели, че резултатите от тестванията GCSE са се подобрили, откакто училища в Бирмингам, Лондон, Лестър и Манчестър забранили телефоните в клас. Професорът по неврология Уилям Клем показва изследване от 2014 година, в което бе открито, че воденето на бележки оказва помощ на учениците в дълготраен проект да запазят информацията по-добре от потреблението на преносим компютър. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР