Днешните деца са съвсем различни от родените преди 3 г.,

...
Днешните деца са съвсем различни от родените преди 3 г.,
Коментари Харесай

Логопед: Даваме на децата си готови агресивни решения

Днешните деца са напълно разнообразни от родените преди 3 година, тъй като и действителността е напълно друга , твърди Ива Александрова

Тя е работила в своя логопедичен кабинет в София в продължение на 10 години, само че след раждането на дъщеричката ѝ София преди 2 години и 4 месеца, взема решение със брачна половинка си да се изселят от столицата. Така фамилията ѝ се радва на живота на чисто, красиво и умерено място, тя дава съвещания онлайн и написа – в уеб страницата, на който е съосновател - logopedia.bg и за всички, които се лутат, изгубени в родителството. В резултат излезе първата ѝ книга „ Умно бебе – справочник за ранното детско развиване “.

Снимка: персонален списък

Книгата е събрала нейния и майчински, и професионален опит.

Какво тъкмо предизвиква проблемите с ранното детско развиване при сегашните 3-годишни, Ива?

Почти всички деца, с които съм работила в последните няколко години, са на възраст сред 2 и 3 година и не приказват. Някои въобще, други споделят по няколко думи. Рискови фактори за закъснение на говорното развиване са: постоянното и дълготрайно гледане на телевизия, въобще ранното предложение на технологиите, напрежението, провокиран от неналичието на спонтанна и свободна игра и излагането на нездравословни субстанции по време на бременността на майката. Защото ранното детско развиване стартира от бременността.

Как замърсяването на околната среда въздейства на говора?

Многократно повишените концентрации на нездравословни субстанции във въздуха може да бъдат изключително рискови за бременните в огромните градове. Пренаталното излагане на нездравословни субстанции от въздуха във висока централизация въздейства върху появяването на редица нарушавания в детското развиване, свързани със саморегулацията, като синдром на хиперактивност и недостиг на вниманието.

Цитирам резултати от проучване на трима лекари от Колумбийския университет и Центъра за екологично здраве в Съединени американски щати измежду 462 майки и деца, което съм употребила и в книгата си. Но е значимо да посочи, че казусът се следи в последното десетилетие в международен мащаб, освен у нас.

За разлика от храненето, върху което въпреки всичко имаме надзор, няма по какъв начин да спрем да дишаме, с цел да не увредим детето си. Затова чистият въздух и опазването на околната среда са важни за нашето бъдеще и това на децата ни.

Казваш още, че технологиите са другото огромно зло, а за своите пациенти употребяваш термина „ телевизионни деца “. Какво имаш поради?

В книгата съм споделила една история, която дава отговор на този въпрос:

Консултирах 3-годишно дете, което по никакъв метод не влизаше в контакт с хората в близост и не реагираше на тирада. Родителите не ми оповестиха за нищо, което да наведе на мисълта за неточности в развъждането. След като направихме всички нужни медицински проучвания, се оказа, че физиологично на детето му няма нищо, а неврологът беше предложил да създадат проучване за аутизъм. Аз също обмислях да ги насоча към детски психиатър. И тогава се случи знамение – в стаята до нас стартира час по британски език и когато чу първите звуци на детска британска песничка, детето се оживи, стартира да пляска с ръце и да показва бурна наслада. Започнах да говоря  с него на британски, и се оказа, че детето отлично ме схваща. Това, което не знаеше, беше български. 

После стана ясно, че детето е отгледано от  Baby TV  още след раждането. Всеки ден, по през целия ден. Майка му не беше сметнала за значимо да ми показа, че детето ѝ живее пред тв приемника. Когато ѝ споделих, че е належащо да изключи всички устройства, ме погледна с възмущение и ми сподели: „ Ама той се сърди и плаче, той просто е аутист! “ А детето не беше…

Но от време на време родителите на детето са от разнообразни националности и говоренето на два езика е обикновено в фамилията.

Има разлика сред това, което назоваваме естествени билингви, и ранното чуждоезиково образование. Когато в фамилията на детето поддържат връзка на два разнообразни езика, за него е естествено да усвои и двата, само че при ранното проучване на непознат език, преди детето да овладее родния си език, нещата не се случват тъкмо по този начин.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР