Днешната икономическа и външнополитическа обстановка говорят за това, че не

...
Днешната икономическа и външнополитическа обстановка говорят за това, че не
Коментари Харесай

10 съвета как да намалим разхода на гориво

Д нешната икономическа и външнополитическа конюнктура приказват за това, че не е реалистично да чакаме поевтиняване на горивата. А идва и летният сезон, когато по традиция цената скача и нищо чудно още веднъж да зареждаме за по над 3 лв. за литър.

Ето за какво изваждаме няколко експертни препоръки за понижаване разхода на гориво. Вероятно някои (или повечето) знаете, само че постоянно в действие е максимата, че повторението е майка на знанието.
Поддържайте автомобила си в положително техническо положение
Това евентуално е съветът, който сте чували най-често. Не подценявайте основната предупредителна светлина за нередовност. Модерните мотори разчитат на развити компютърни системи. Дори автомобилът да работи обикновено, проблем с някой датчик може да увеличи разхода. Освен това би трябвало да обърнете внимание на естествените неща: задръстени горивни и въздушни филтри. Ако колата дърпа на една страна, това също е причина за по-висок разход.
Поддържайте гумите си на предписаното налягане
Това условие е в директна връзка с предходното изречение. Препоръчителното налягане варира при всеки автомобил и марка, по тази причина направете информация с предписаните стойности на табелата на шофьорската врата. По-ниско налягане в гумите усилва съпротивлението, което от своя страна усилва разхода.
Отстранете спомагателното тегло
Ако държите ненужни движимости в автомобила, това покачва тежестта, надлежно и разхода. Ако сте инсталирали детско столче, само че детето ви не пътува постоянно с вас – свалете го. Ако в багажника държите тротинетката или дребното детско колело – свалете ги.
Аеродинамиката е значима, свалете релсите и покривните багажници
Не инцидентно всеки производител влага големи старания за реализиране на допустимо най-ниския коефициент на челно въздушно противодействие. По-добрата аеродинамика непосредствено води до понижаване на разхода. Затова, в случай че не употребявате релсите на покрива, най-добре е да ги демонтирате. За покривните кутии даже е ненужно да споделяме.
Не използвайте климатичната система, в случай че е допустимо
Това може да е най-трудно изпълнимо, изключително през лятото. Всички знаем, че климатикът подвига разхода на всеки мотор. Проблемът е, че шофиране с отворени стъкла също подвига разхода, освен това повече. През лятото потребно решение няма. Със сигурност не трябва да държите

автомобила под директна слънчева светлина, тъй като по-късно ще се изисква голямо мощ, с цел да охладите интериора.
Не е срамно да потеглиш гладко на светофара
Най-важният фактор за разхода на гориво: това сте вие. Ако се нуждаете от спомагателен тласък да се откажете от безполезния табиет за се „ изрязвате ” на всеки светофар, в този момент е моментът. Няма да навлизаме в уроци по шофиране, по тази причина единствено ще кажем, че плавното натискане на педала на газта е най-хубавото средство за удължение на пробега и увеличение промеждутъка сред визитите на бензиностанцията. Също по този начин не е нужно да натискате до последно преди светофара, единствено с цел да ударите спирачки малко преди него.
Не гасете мотора при къси престои
Ако автомобилът е оборудван със система старт/стоп, той е планиран да изгасва, тъй че няма проблем, по този начин се пести гориво. Но потреблението на този метод при мотори, които не са оборудвани с сходна система, няма да донесе упования резултат. Дори в противен случай, честото им изключване и пускане може да повреди някои системи, а това значи спомагателни разноски.
Не използвайте нискокачествено гориво
Високооктановите горива са с най-високите цени на бензиностанциите. Не правете грешката, че високооктановите горива усилват пробега. Те усъвършенстват работата на мотора, само че не понижават разхода. В никой случай не се подлъгвайте да употребявате по-нискокачествени горива, изключително дизелови (някои хора се блазнят да сипват дизел за селскостопанска техника), защото това ще докара до задръстване на филтри (най-малкото) и сигурно ще усили разхода. За бензиновите мотори се предлага потреблението на бензин с предписаното октаново число, което най-често е 95.
Ниска скорост, висока предавка – това постоянно качва разхода
Тук отново отиваме към препоръките за метод на шофиране, по тази причина няма да задълбаваме, с цел да не обидим някого. Но шофирането на висока предавка не постоянно значи по-нисък разход. Еластичните мотори разрешават това, само че застарелия в главната си част роден автопарк не допуска огромна разтегливост. Затова съобразявайте оборотите с определената предавка и превключвайте на по-ниска, в случай че автомобилът стартира да се задъхва. Това единствено подвига разхода.
Планирайте пътуването си
Не инцидентно транспортните компании влагат толкоз средства в логистика. Планирайте пътуването си вярно, всеки икономисан километър са спестени грамове гориво. Избягването на час пик е огромно предимство.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР