Днешната автобусна катастрофа в България, при която загинаха най-малко 45

...
Днешната автобусна катастрофа в България, при която загинаха най-малко 45
Коментари Харесай

АФП: Трагедията в България е най-тежката автобусна катастрофа в Европа за последното десетилетие

Днешната автобусна злополука в България, при която починаха минимум 45 души (бел.ред.- първите информации бяха за 46 загинали), е най-тежката автобусна злополука в Европа за последното десетилетие. Така разяснява организация „ Франс прес “ (АФП) нещастието, случила се рано тази заран на територията на България с рейс с македонска регистрация, съобщи БГНЕС.

Коментирайки трагичните елементи към случая, организацията преглежда най-големите автобусни нещастия на континента през последните 10 години.

• 2021 година: Катастрофа в България

Най-малко 45 души (бел.ред.- първите информации бяха за 46 загинали), в това число 12 малолетни, починаха, когато рейс, пътуващ от Истанбул за северномакедонската столица Скопие, избухна в пламъци в България рано сутринта през днешния ден. Повечето от пасажерите са от албанското малцинство в РСМ.

По публични данни през 2019 година в страната с население от 6,9 млн. души при пътни произшествия са починали общо 628 души, а през 2020 година - 463 души. Пътните катастрофи постоянно се дължат на неприятни пътни условия, остарели коли и превишена скорост.

Днешният случай е станал на сектор от автомагистралата със стръмни наклони и без ясни разграничителни линии, където в предишното са ставали доста катастрофи, съгласно Диана Русинова от неправителствена организация за пътна сигурност, която в предишното се е оплаквала на управляващите от сектора.

• 2019 година: Португалия и Русия

Португалия: 29 немски туристи починаха, когато рейсът им излезе от пътя на път за ресторант на планинския остров Мадейра на 18 април.

Русия: Автобус падна от мост в замръзнала река в Сибир на 1 декември, при което починаха 19 души.

• 2018 година: Турция и България

Турция: 17 мигранти, превеждани незаконно през Турция, починаха, а 36 бяха ранени, когато рейсът им избухна в пламъци, откакто се удари в дирек, на 29 март покрай Карс в източната част на страната. Повечето от тях бяха иранци, афганистанци и пакистанци.

България: Двадесет поклонници починаха, откакто рейсът им се прекатурна по време на пороен дъжд северно от София по време на пътешестване до православен манастир на 25 август.

• 2017 година: Автобусен пъкъл

Германия: 18 възрастни туристи от Саксония починаха, когато туристическият им рейс се възпламени след конфликт с камион в Бавария на 3 юли.

Италия: 16 души - най-вече маджарски младежи, които се връщаха от ски екскурзия във Франция - починаха на 21 януари, когато рейсът им се възпламени след злополука край северния град Верона.

Русия: 16 души починаха, когато на 6 октомври трен се блъсна в строшен рейс, пренасящ най-вече узбекски пасажери, на железопътен прелез източно от Москва.

• 2015 година: Най-лошата злополука от 30 години насам

Франция: В най-тежкия френски пътен случай от три десетилетия насам, 43 души починаха, когато рейс, пренасящ пенсионерски клуб, се сблъска с камион и се възпламени покрай Пюсеген в югозападната част на страната на 23 октомври.

• 2014 година: Експлозия на цистерна

Турция: Цистерна, пренасяща полутечен нефтен газ (LPG), се прекатурна и експлодира на автомагистрала в югоизточната част на страната на 22 юли, при което починаха 26 души в два преминаващи рейса, обхванати от пламъци.

Други 21 души починаха в Централна Турция на 23 януари, когато рейсът им се прекатурна на замръзнал път през нощта.

• 2012 година: 22 убити деца

Швейцария: 28 души, в това число 22 деца, починаха в злополука в Сиер, Южна Швейцария, до момента в който се връщаха в Белгия от ски почивка на 13 март.

• 2011 година: Загинали възпитаници в Турция

Турция: 25 души, най-вече възпитаници, починаха, когато на 21 декември камион, претрупан с тухли, се сблъска с рейс покрай Салат, село в югоизточната провинция Диарбекир.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР