Днес Земята изглежда все по-малка с всеки изминал ден, но

...
Днес Земята изглежда все по-малка с всеки изминал ден, но
Коментари Харесай

Как Фернандо Магелан обиколи Земята

Днес Земята наподобява все по-малка с всеки минал ден, само че в миналото светът е бил необхватен, чужд и изпълнен с чудеса и ужаси. Точно и по тази причина подвигът на Фернандо Магелан да обиколи земното кълбо може и да не наподобява толкоз огромен в днешните условия, само че за съвременниците му той е бил нещо нечувано до тогава.

Великият мореплавател е роден в град Порто, Португалия през 1480 година, при започване на ерата на по този начин наречените Велики географски открития. Младият Магелан е запленен от грандиозните открития на сънародниците си. По време на службата си в Морския департамент на португалското кралско семейство се въодушевява да поеме пътешествието, което щяло да трансформира името му в безсмъртно, а Земята да направи малко по-малка.

Конфликт с краля на Португалия направил Магелан гражданин на испанския двор. Именно под флага на Испания той обиколил света. Така на 20.09.1519 година флотилията на адмирал Магелан в състав от 5 кораба излязла от испанското пристанище Санлукар де Барамеда. Корабите, взели участие във флотилията на Магелан, са флагманът Тринидад, Сан Антонио, Консепсион, Виктория и Сантяго.

Първата спирка на Магелан били Канарските острови, които били към този момент познати на европейците. След това корабите траяли до Бразилия, в Южна Америка. Пътешествието траяло на юг около американския материк, с цел да доближи южните елементи на Патагония.

По време на разузнаваща експедиция един от корабите – Сантяго, се разрушил, а Сан Антонио обърнал назад към Испания. На 24 август намалялата флотилия на Магелан отплавала. След неуморно корабоплаване скоро Магелан разкрил пролива, който търсел – днешния Магеланов пролив, кръстен на мореплавателя.

Преминаването му било мъчно и рисково, само че по-късно Магелан видял необятните води на Тихия океан. Пътуването траяло, само че ставало все по-трудно. Липсвала храна и прясна вода. Екипажите страдали от скорбут. Това траяло, до момента в който мореплавателите не стигнали до Марианските острови.

 Велики географски открития

Посрещнати добре от локалното население, Магелан и хората му траяли с концепцията, че ще срещат добре настроени туземци и на другите посещавани от тях земи. Така те стигнали до Филипините. Запасите били попълнени, а Магелан почнал да покръства островитяните. За страдание, пренебрегвайки всички препоръки, Магелан се присъединил в битката сред туземците и това му коствало живота.

С неговата гибел експедицията изгубила своя лидер. Консепсион бил зарязан, а Тринидад и Виктория прекарали няколко месеца в Молукските острови. В последна сметка на 6 септември след пътешестване, изпълнено с доста компликации и ограничения, Виктория достигнала испанските крайбрежия.

Цената на това изобретение обаче била голяма. Четири от петте кораба били изгубени, а от над 230-мата души, отплавали от Испания, се завърнали едвам 18.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР