Днес ясно ще проличи научили ли сме горчивите уроци от

...
Днес ясно ще проличи научили ли сме горчивите уроци от
Коментари Харесай

Станишев: Да не повтаряме грешките от кризата през 2008 г., тогава бяха спасени банките, не хората  

" Днес ясно ще проличи научили ли сме горчивите уроци от международната финансова и икономическа рецесия през 2008-2009 година Тогава бяха избавени банките и финансовите институции, а не стопанските системи и хората! " - това съобщи водачът на ПЕС Сергей Станишев в предаването " Неделя 150 " по БНР.

Той уточни, че два фактора ще бъдат основни за излизането от рецесията - времето и мащабът.

" Десните постановиха политика на стягане на коланите и орязаха всички обществени ограничения. Това разгради тъканта на обществата ни и изправи страни като Италия, Португалия, Испания и Гърция на ръба. Нанесе сериозен удар върху обществените системи на континента и в този момент ще берем горчивите плодове на едно нереформирано и недофинансирано европейско опазване на здравето ", сподели още някогашният ръководител на левицата и министър председател на страната.

" Досегашните ограничения са навременни, само че незадоволителни. Добра стъпка напред са към този момент утвърдените 600 милиарда евро, които са разполагаем на държавите-членки. От тях 37 милиарда евро са от запасите в европейския бюджет, а България може да се възползва от 2.7 милиарда лева от тези пренасочени средства. По гледище на социалистите и на двама от нашите еврокомисари - Никола Шмит и Паоло Джентилони, беше признато и предлагането за фонд за справяне с безработицата на стойност 100 млрд.евро. През Европейската капиталова банка за бизнеса към този момент са налични над 200 милиарда евро - основно за дребните и междинните предприятия. Според нас, обаче, са нужни към 1.5 трилиона евро, с цел да може Европа да възвърне стопанската система си и да излезе по-силна по-късно предизвикателство ", добави Станишев.

Запитан по какъв начин стои България в европейски подтекст, президентът на ПЕС разяснява, че " в медицински проект страната ни стои обичайно - има относително дребен брой инфектирани и умряли, няма пик, ограниченията бяха взети в точния момент ".

" Но в този момент би трябвало да бъдем подготвени за икономическите и обществените проблеми, които ще излизат все по-ярко на дневен ред. Затова е нужен антикризисен стопански проект, към който да се обединят, специалисти, институции и политически сили. Хората чакат предвидимост за утрешния ден ", добави той.

Водещият на предаването Явор Стаматов помоли водача на европейските социалисти и за оценка на държанието на Българска социалистическа партия в рецесията . Като спорно го дефинира Станишев и добави, че е имало както верни, по този начин и неверни решения. Като образец той уточни предложенията за спекулата, които щяха да доведат до недостиг на артикули в страната и по тази причина президентът вярно наложи несъгласие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР