Днес все повече деца се раждат със секцио. Този „противоестествен”

...
Днес все повече деца се раждат със секцио. Този „противоестествен”
Коментари Харесай

Различни ли са децата, родени със секцио?

Днес от ден на ден деца се раждат със секцио.

Този „ противоестествен” метод на раждане избавя животи, само че както всяка интервенция крие опасности за майката и плода.

Затова би трябвало да се оставим в ръцете на лекаря, който преценя кой е най-хубавият метод за появяването на нов живот в съответния случай.

А по отношение на това по какъв начин се отразява раждането със секцио върху децата в обществото витаят доста лъжи и легенди.

Ето някои от тях:

След секцио майката няма кърма и детето би трябвало да се храни с приспособено мляко.

Това не е правилно. Истина е, че от време на време има компликации с кърменето първоначално.

Причината е, че нормално децата се поставят по-късно на гърда с цел да се щади майката, тъй като е оперирана.

Често се ползват и антибиотици на майката, което също може да забави кърменето.
 g Thinkstock
Лошото е, че по този начин детето се лишава от скъпата коластра (първата съсредоточена кърма). Най-силният тласък за лактацията е сукането на детето, и когато то се забави кърмата се образува по-трудно. А дребното като свикне на лесното (шише с биберон) след това мъчно се съгласява да суче на гърда. Затова след секцио зареждането на гърда може да е по-трудно и нормално малко се забавя. При положително предпочитание и непримиримост обаче няма проблем бебето да мине напълно на естествено хранене. Което само задоволява всички потребности на бебето.

Родените със секцио изостават във физическито си развиване. Истина е, че по време на интервенцията препаратите за упойка потискат нервната система на бебето, то страда краткотрайно от липса на О2, страда дихателната и сърдечно-съдовата му система, което прови акомодацията по-трудна.
 g Thinkstock
Затова и при родените със секцио спадането на тежестта е малко повече в сравнение с при родените по естествен път. Но по какъв начин ще се развива по-нататък детето зависи освен от метода на раждане, само че и от това по какъв начин е протекла бременността, какви болести има майката, по какъв начин се отглежда бебето, с какво се храни и така нататък

Но обезщетителните механизми на развиващият се организъм са големи, по тази причина не е наложително роденото със секцио дете да изостава, от време на време даже се развива по-бързо от от родените „ нормално”.
 g Thinkstock
Родените със секцио плачат повече и са хиперактивни. Тези деца не плачат повече, анестезията даже може да ги направи по-кротки първоначално защото се потиска краткотрайно нервната система.

Колкото до хиперактивността, коята се явява като признак на нарушено съзряване на нервната система, секциото се счита за рисков фактор.
 g Thinkstock
Но би трябвало да се означи, че този синдром не е наложителен сателит на всички деца, родени със секцио. А при верен метод и лекуване казусът се преодолява.

Още от доктор Андреева:
Шарката, която трябваше да изчезне, само че към момента е към децата ни: диагноза морбили Нетрадиционните способи за събаряне на високата температура Опасните зимни заболявания при децата, с изключение на вирусите 7 погрешни изказвания за грипа 3 златни правила при грипна зараза 5 неточности при лекуването на грипа
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР