Днес ви представяме мастър клас за приготвяне на ябълково вино. Много

...
Днес ви представяме мастър клас за приготвяне на ябълково вино.
Много
Коментари Харесай

Направете си вино от ябълки в домашни условия

Днес ви представяме мастър клас за подготвяне на ябълково вино.

Много градинари страдат от развъждането на ябълкови дървета. През първата година те събират две дузини плодове, а през втората – всички торби, кошници и кофи са цялостни с ябълки. От тази годишна продукция можете елементарно да приготвите вкусно домашно вино.

От по-сочните и сладки ябълки, се получава и по-вкусна напитка, само че в случай че е належащо, можете да извършите вино от сладко-кисели сортове. За да реализирате проекта си, ще ви трябват:

ябълки; захар; винена мая; захаромер; съд за ферментация и предпазване на вино; месомелачка; 1 кв.м. марля или тюл; 50-100 см тънка тръба от силикон или PVC с диаметър 5 мм.

Как да извършите вино от ябълки сами?

След като приготвите всички нужни артикули и съоръжение, можете да започнете да приготвяте виното вкъщи. Основната работа лишава към 2-3 часа (в взаимозависимост от количеството ябълки), само че ще получите готовата напитка единствено след 2 месеца.

Измийте ябълките

Ако сте ги откъснали от градината си и не сте ги пръскали с никакви препарати, задоволително е единствено да ги изплакнете под течаща вода. Ако обаче сте ги купили от магазина или сте обработвали градината си против заболявания и вредители, целесъобразно е да потопите ябълките в съд с топла вода и деликатно да ги изтъркате.

Нарежете ябълките

Ябълки със междинен и дребен размер е задоволително да бъдат нарязани на половина или на четири елементи, а по-големите разновидности – на 6-8 елементи. В същото време би трябвало да премахнете дръжката от плода, само че не отделяйте сърцевината.

Смачкайте ябълките

С помощта на кухненски робот с дюза или елементарна месомелачка, превърнете всички ябълки в каша. Поставете получената примес в подобаващ съд (касерола, тенджера или кофа).

Прецедете сместа през марля

Вземете квадратна марля или тюл с размери 50 × 50 см, поставете я в тенджера. В центъра излейте 1 литър от ябълковата примес, завържете марлята като торбичка и изцедете сока. Сухата примес може да бъде изхвърлена или употребена за компост в градината.

Ако имате сокоизстисквачка, тази стъпка няма да е нужна, а времето за подготвяне ще бъде относително понижено.

Отстранете пяната от сока

За тази цел използвайте огромна лъжица. По принцип пяната не е рискова и, в случай че се остави, няма да утежни процеса.

Измерете захарта в получения сок

За да извършите това, вземете висок и стеснен съд, изсипете сок в него и потопете захаромера. Скалата ще ви покаже началното равнище на захарта (обикновено при ябълките варира от 9 до 13% от обема).

Доведете процентното наличие на захар до мечтаното равнище

Постепенно прибавете захар към сока, като доведете сладостта до мечтаното равнище. За да може маята да стигне, ще би трябвало равнището на захарта да заема 20-25% от размера.

В нашия случай първичната наслада на сока беше 13 и я увеличихме на 20. Имахме потребност от 2 кг захар за 23 литра. За да не бъдете подведени, добавяйте захар на порции от по 500 грама и всякога след безредие, измервайте равнището на сладостта благодарение на захаромера.

Добавете маята

Вземете 1-2 ч.л. винена квас за 10 литра сок. Разбъркайте маята в топла чаша сок или чаша топла вода (30 ° С) и я изсипете в съда за ферментация, където би трябвало да оставите сока да си почива. Разбъркайте всичко още веднъж.

На опаковката на маята постоянно има указания. Ако те се разграничават, следвайте тях, а не нашите рекомендации, защото другите типове квас изискват друга подготовка за приложение.

Инсталирайте хидрозатвор

Ако сте купили пластмасов съд с воден щемпел, поставете капака, налейте 20-30 мл вода или мощен алкохол в клапана и го фиксирайте. Ако сте сложили виното в дамаджани, сложете на гърлото на всяка стомна здравна ръкавица с продънен пръст. Поставете контейнерите на топло място и оставете за 2-3 седмици.

Около един ден по-късно водният капан ще стартира да клокочи, а ръкавицата ще се надуе. Това ще значи, че процесът на ферментация е почнал.

Изцедете виното от утайката

След прекъсване на ферментацията (водното уплътнение ще отшуми, ръкавицата ще спадне) утайката от вино би трябвало да се в профил. За тази цел, благодарение на тънка тръбичка прелейте течността в други съдове с по-малък размер. Ще ви трябват стъклени буркани или бутилки. Необходимо е деликатно да прелеете, тъй че утайката да остане в съда.

След 2-3 седмици още веднъж отстранете утайката от виното.

Вижте още: Ето няколко страхотни изгоди от портокаловите кори

Дръжте виното студено

Налице е последната и най-дълга фаза от приготвянето на вашето домашно вино. Бутилките би трябвало да бъдат поставени на хладно мрачно място (изба, хладилник) и да бъдат оставени 2-2,5 месеца. През това време, напитката ще се избистри, ще усъвършенства усета си и ще придобие пенливост.

С помощта на тази рецепта можете да приготвяте виновност от круши, череши, сливи и други  плодове. Получената напитка постоянно е лека и вкусна.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР