днес входирахме писмено предложение до председателите на парламентарно представените групи

...
днес входирахме писмено предложение до председателите на парламентарно представените групи
Коментари Харесай

Републиканци за България: Народните представители да упражнят правото си на законодателна инициатива за делегирани бюджети за малките населени места

през днешния ден входирахме документално предложение до ръководителите на парламентарно показаните групи в Народно събрание с входящ №ПГ-47-223-00-49/20.06.2022г., както и до нечленуващите в Народното събрание групи, до ръководителя на НСОРБ и до министъра на финансите с № 09-00-7/20.06.2022г., по отношение на импортирания Законопроект  за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет и отчитайки извънредно тежките условия, в които са сложени кметовете и жителите на дребните обитаеми места в България, оповестиха от партийната централа.

" Чрез предлагането ни призоваваме народните представители да предложат, по реда на ПОДНС сред първо и второ четене на посочения законопроект, увеличение на бюджетите на общините в страната, както и законова опция за обезпечаване на делегирани бюджети на всички дребни обитаеми места ", показаха още от групировката.

" Към момента се следи средновековен модел, при който кметовете на общините разполагат с неограничената опция за разпределение на бюджетите сред по-малките обитаеми места. В този развой няма справедливи критерии, а постоянно се залага на първо място на партийната и корпоративната принадлежност на кметовете на кметства и на кметските наместници. Твърде чести са случаите, в които обособени кметства разполагат с годишни бюджети, които фрапантно не дават отговор на потребностите на съответните обитаеми места, за сметка на други, в които бюджетите са съзнателно увеличени. Този метод подхранва партийните машини на статуквото, които редовно притискат “неудобните ” кметове на по-малките обитаеми места, от което в последна сметка страдат жителите на съответните обитаеми места ", допълниха от.

" За да се избяга от този циничен модел е належащо да се обезпечи явен делегиран бюджет на всяко малко обитаемо място, който да не зависи от волята и субективната преценка на кметовете на общините и на партийните централи, които владеят съответната община. Така, да вземем за пример, при отпущането на бюджет от най-малко 10 000 лева годишно за дребните обитаеми места в страната техният образ ще се промени фрапантно. Парите ще се изразходват от кмета на обитаемото място съгласно потребностите на локалните поданици. С тези средства може да бъдат ремонтирани улици, тротоари или значими за общността здания, да бъдат построени детски площадки, улично осветяване и системи за видеонаблюдение ", показаха още от партията.

" Нещо повече, партийните централи няма да могат да разчитат на този инструмент в идните избори и жителите на дребните обитаеми места биха упражнили своето право на избор свободно ", допълниха от.

" В тази връзка, Ви призоваваме при гласуването на актуализацията на Закона за държавния бюджет, сред първо и второ четене да предложите по реда на ПОДНС увеличение на бюджетите на общините в страната, както и опция за обезпечаване на делегирани бюджети за дребните обитаеми места ", допълниха от партията.

" От партията поискахме мнение от министъра на финансите по входираното искане ", обявиха от групировката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР