Днес Върховният съд на САЩ ще навлезе в неизследвани правни

...
Днес Върховният съд на САЩ ще навлезе в неизследвани правни
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ решава дали трябва да се забрани президентската кандидатура на Тръмп

Днес Върховният съд на Съединени американски щати ще навлезе в неразучени правни води, защото ще прегледа въпроса дали на Доналд Тръмп би трябвало да бъде неразрешено да се кандидатира за президент , предава „ BBC “.

Съдиите ще преценяват дали щата Колорадо може да изключи Тръмп от изборните описи , откакто откри, че той е взел участие във въстание поради протеста в Капитолия на Съединени американски щати. Решението им ще дефинира и дали сходни поръчки за недопускане на Тръмп до гласоподаване в други щати са годни. Той е безапелационният любимец за претендент на Републиканската партия. Ако съдиите не се произнесат против Тръмп, наподобява, че той ще се изправи против президента демократ Джо Байдън през ноември.

Това е най-значимият сходен проблем, достигнал до съда, откогато той спря повторното броене на гласовете във Флорида през 2000 година, което съобщи Белия дом на републиканеца Джордж Буш пред демократа Ал Гор.

Въпросът е с интензивен период и делото е влезнало във Върховния съд на Съединени американски щати, като има напън за издаване решение преди 5 март, когато гласоподавателите в 15 щата – в това число Колорадо – гласоподават на първичните избори на републиканците. Засега името на Тръмп остава в бюлетината в Колрадо в очакване на решението на съда. Мейн също изключи Тръмп от бюлетината си, като това решение също е спряно, до момента в който съдиите преглеждат въпроса.

Съдебното оборване се основава на конституционна корекция от времето на Гражданската война, която не разрешава на всеки, който е „ взел участие в протест или въстание “ , да заема федерална служба. Тази възбрана в никакъв случай не е била употребена за дисквалификация на претендент за президент. В решението си от декември Върховният съд на Колорадо написа, че е наясно с мащаба на решението си. Съдиите заключват:

„ Също по този начин сме наясно с тържествения си дълг да прилагаме закона, без боязън или облагодетелстване и без да се влияем от публичната реакция на решенията, които законът ни задължава да вземем. “

На собствен ред юристите на Доналд Тръмп твърдяха, че решението на съда в Колорадо е „ противоконституционно лишило от право на глас милиони гласоподаватели в Колорадо “ и може да бъде употребявано за по-нататъшно отнемане от право на глас на още милиони гласоподаватели в цялата страна. Аргументите му бяха подкрепени от основните адвокати на 27 щата, които подадоха къс отчет, в който се споделя, че решението от Колорадо ще посее „ необятно публикуван безпорядък “ . Ето какво пишат основните прокурори:

„ Най-очевидно е, че сходно решение внася ужас в изборния цикъл, до който остават единствено седмици. Освен това то нарушава съответните функции на Конгреса, щатите и съдилищата. “

Съдилищата в Минесота и Мичиган отхвърлиха сходни старания за унищожаване на Тръмп от изборните описи, а други каузи, в това число в Орегон, са в развой на разглеждане.

Очаква се решението на Върховния съд на Съединени американски щати по това дело да зависи от това по какъв начин болшинството от съдиите ще поясняват наредбата на 14-та корекция, която включва клаузата за въстание . Адвокатите на някогашния президент са показали пред съда няколко аргументи, заради които той не би трябвало да бъде премахнат от изборните описи. В една от тях те настояват, че 14-та корекция не се ползва за претенденти за президент . В друга те настояват, че държанието на Тръмп по време на протеста в Капитолия на Съединени американски щати на 6 януари 2021 година не е било еднакво на въстание.

Делото се приземява с гръм и тропот пред Върховния съд , който към този момент е изправен пред съвсем исторически най-малко във връзка с публичното утвърждение . Независимо от решението на деветимата съдии, трима от които бяха номинирани от Тръмп, то евентуално ще докара до голямо разделяне.

В предишното висшият съд е намирал способи да се измъкне от политически натоварените правни въпроси, като се придържа към най-тесните правни учредения, което може да се окаже по този начин и в този случай. Не се чака Тръмп да участва на чуването в четвъртък . Той е изправен пред редица правни провокации . Миналия месец той беше наказан да заплати 83,3 млн. $ (65 млн. щатски долара) за клеветата на колумнистката И Джийн Карол , за която беше открито, че е направила полово посягане по настрана дело.

Самият Върховен съд, който има консервативно болшинство от 6 на 3 гласа, скоро може да бъде помолен да се произнесе по друго дело, обвързвано с Тръмп.

По-рано тази седмица федерален апелативен съд във Вашингтон отхвърли претенциите му за президентски имунитет , като постанови, че той може да бъде преследван по обвинявания в скрит план за разстройване на изборите през 2020 година Тръмп има период до понеделник да изиска от Върховния съд да спре осъществяването на това решение.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР