Днес в Зала Европа“ на Доходното здание се състоя премиерата

...
Днес в Зала Европа“ на Доходното здание се състоя премиерата
Коментари Харесай

В Русе представиха книгата на проф. Александър Федотов „Тайната история на монголите“

Днес в Зала „ Европа “ на Доходното здание се състоя премиерата за Русе на книгата на проф. Александър Федотов „ Тайната история на монголите “.

Книгата се издава с изключителната поддръжка на доцент доктор Кирил Панайотов, дм, шеф на Лечебни заведения „ Медика “. В продължение на години групата лечебни заведения „ Медика “ заздравяват връзките сред България и Монголия, като развиват тристранно съдействие с Русенския университет „ Ангел Кънчев “ и Университета по обичайната монголска медицина „ Otoch Manramba “. В рамките на партньорството се реализира продан на експерти, техники и знания за поддържане на положителното здраве на хората. Припомняме, че със съдействието на Областна администрация – Русе през 2018 година в града бе намерено почетно консулство на Монголия, което има водеща роля в развиването на двустранните връзки сред двете страни. Съвместно са извършени голям брой събития в областта на културата и образованието, опазването на здравето и вложенията.

Сред формалните посетители на днешното събитие бе и регионалният шеф Анатоли Станев. „ Изумително е по какъв начин единствено няколко реда от тази книга съумяват безпроблемно да пренесат читателите в по този начин далечния, само че привлекателен свят на Изтока и като че ли същински ни допират до античните култури и учения “, разяснява Станев. Той изрази признателност към уредниците на събитието за опцията за опознаване на тайнствената история на монголския народ, който в същото време е доста непосредствен до нас.

На събитието под егидата на Нейно Превъзходителство Лхагвасурен Саянаа, ексклузивен и пълномощен дипломат на Монголия в България, участваха още кметът на Община Русе Пенчо Милков, почетеният консул на Монголия хонор. проф. доктор Камен Милков, доктор хон. идея, началникът на Регионалното ръководство на образованието доктор Росица Георгиева, доцент доктор Кирил Панайотов, брачната половинка на проф. Александър Федотов Снежана Тодорова, която показа книгата, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, аташето на Генералното консулство на Русия в Русе Владимир Токтаев, както и доста поданици и посетители на града.

Кметът Милков уточни, че се гордее с връзките, които неговите съграждани, в години обратно, неинцидентно и непомпозно, развиват с тази страна, с която България има доста общо в своята история. Той показа още, че е имал опцията да гледа лекции на проф. Федотов и е извънреден почитател на историческите книги. „ Пълната зала и представянето на книгите демонстрира, че не сме изгубили себе си в сложните времена. Трябва да бъдем четящи хора “, добави още кметът Милков.

От своя страна доцент Панайотов описа детайлности по отношение на книгата и означи, че нейното преиздаване е било замислено още преди пандемията от Ковид-19. „ Горди сме от протичащото се тук “, показа Н. Пр. Лхагвасурен Саянаа. „ Днес е доста прекрасен ден за развиването на двустранните връзки сред двата народа. Тази книга е един доста огромен, доста необятен мост сред двете култури “, съобщи почетният консул хонор. проф. доктор Камен Милков, доктор хон. идея. Той разясни още, че ползата към събитието е голям, тъй като доста малко знаем за тази страна и също напомни редица исторически обстоятелства, измежду които, че Монголската империя въпреки и къс интервал е била най-голямата в историята на човечеството, както и че от нейните потомства са развити 36 модерни страни.

В културната история на доста нации има такива писмени монументи, които и до ден сегашен се правят оценка като същински шедьоври. Като връхни точки в развиването на книжовната традиция те в забележителна степен дефинират нейния образ и специфичност, оказват влияние върху образуването на литературните жанрове и течения. Сред сходни основополагащи съчинения са Песента за похода на Игор на русите, Илиада и Одисея на гърците, Песента за Ролан на французите, Витязът в тигрова кожа на грузинците… Измежду тях е мястото и на Тайната история на монголите – монумент, формиран от незнайни, но надарени и движимости монголски създатели през 1240 година Именно за превода на книгата от стaромонголски език, през 2015 година проф. Александър Федотов получава най-високото отличие на Монголия за чужденци – Ордена на Полярната звезда. Книгата е с размер над 320 страници.

За положителните взаимоотношения сред двете страни способства професионализма и отдадеността към работата на посланика на Монголия в България от 2013 година до 2017 година проф. Лхамсурен Дугержав. Днес историята надгражда и Нейно Превъзходителство Лхагвасурен Саянаа, дипломат на Монголия в България от 2021 година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР