Днес в сградата на Партийния дом се проведе дискусия на

...
Днес в сградата на Партийния дом се проведе дискусия на
Коментари Харесай

Туристи и скиори се притесняват от застрояване и багери под Мальовица

Днес в постройката на Партийния дом се организира полемика на тематика " Състояние и бъдещо развиване на курортен комплекс Мальовица " . Тя бе провежда от народния представител от парламентарната група на ПП-ДБ Васил Тодев.

В качеството си на уредник на полемиката, Тодев изясни, че Мальовица е обвързвана с развиването на алпинизма и има разнообразни стадии в своето развиване. Според него в последните 30 години курортът е деградирал и огромна част от сградния фонд не е бил ремонтиран. Дълго време курортът бе безстопанствен, като през последните няколко години са полагани дейности за възобновяване на курорта - главен ремонт, разширение на пътищата, даже е построена система за основаване неестествен сняг и осветяване.

Най-същественият проблем съгласно Тодев е, че развиването се случва последователно, на парче и без да има обществено изразен проект за развиване . Всеки един огромен план на вложителя за развиване на Мальовица ще окаже въздействие както върху околната среда, по този начин и върху инфраструктурата на Мальовица.

" Най-редно би било, в случай че има проект за развиване, да бъде показан обществено, да премине през публично разискване и да бъде взето мнението на заинтригуваните страни ", настоя Тодев.

Лъчезар Станчев, член на Българска асоциация по ски свободен и рисков жанр (БАССЕС), съобщи от своя страна, че от неговата организация са обезпокоени от неналичието на бистрота и визия за развиването на КК " Мальовица " . БАССЕС прикани за необятна социална процедура за цялостното развиване на мястото, да се подсигурява бистрота и правомерност на дейностите.

От Сдружението на алпийските водачи излезе Виктор Иванов с терзание за финансовите ползи, които съгласно него излизат отвън границите на урбанизираната част.

" Работата на парче е извънредно порочна. Знаем, че се случва нещо на Мальовица, случва се поетапно, само че няма нито един представител на вложителя по време на полемиката, неудовлетворен е той. Целта е Мальовица да остане такава, каквато я познаваме. Мальовица има потребност от големи грижи от " Национален парк " Рила ", прикани Иванов.

Ако се качите до връх " Мальовица " пътеката е в окаяно положение, а природата - наранена, добави той.

Налице е монополизация в КК " Мальовица ", твърди специалистът Любомир Попиванов.

" Монополизацията ражда в България единствено изродени бизнес модели, които не развиват нищо морално - нито човешки капитал, нито запазване на природата. Има много нарушавания, които би трябвало да бъдат употребявани във връзка с вложителя , с цел да може да изложи обществено визията си по тази причина какво желае да прави. Пейзажът на Мальовица е национална полезност ", уточни Попиванов.

Кметът на община Самоков, Ангел Джоргов, който преди този момент беше заместник-кмет по транспортните въпроси на Столична община, разяснява, че най-важното за Мальовица е природата. " Трябва да има визия освен за ски туризма, само че и планината, и природата да са преди всичко. Община Самоков поддържа всяко едно капиталово желание, което се прави по закономерен метод. Добре е всичко да се прави с визия, да е стабилно с времето и да се резервира природата за идните генерации ", акцентира Джоргов. Той е щастлив, че в курорта се прави нещо, само че това нещо би трябвало да бъде обвързвано с грижа за природата.

Началник на отдел " Защитени територии " в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) Елена Стефанова уточни, че на територията на " Национален парк Рила " не може да има планове на частни вложители.

Инвеститорите нямат законно съображение за осъществяване на действия в националния парк. Очаква се цялостна инспекция по поправки, строителство и слагане на преносими обекти на територията на курорта. Проверките също ще обиден законосъобразността и съгласуването по реда на екологичното законодателство за всеки план.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР