Днес в Русе се проведе заседание на областната епизоотична комисия

...
Днес в Русе се проведе заседание на областната епизоотична комисия
Коментари Харесай

Продължава упоритата борба с чумата по свинете в Русенско

Днес в Русе се организира съвещание на регионалната епизоотична комисия за битката с африканската чума по свинете. Участваха регионалният шеф, Галин Григоров, неговият заместител Валентин Колев и шефът на ОДБХ- Русе доктор Георги Дяков.
Д-р Георги Дяков от Областната дирекция по сигурност на храните заяви настояща информация за ограниченията с тежкото заболяване. Той показа, че битката се насочва към преодоляване на огнищата в Бяла и свинекомплекса в Голямо Враново .
В осемте стопанства към Бяла единствено две са регистрирани – с 970 и 170  свине. В останалите 6 персонални стопанства, кои то не са регистрирани с към 80-90 животни ще се пристъпи към умъртвяване, след като  е доказано едно ново огнище на АЧС при развъждане „ заден двор “. В Бяла е основана зона на рестрикция (3 км защитна и 10 км надзорна зони). Населеното място попада в 10-километровата надзорна зона, основана към доказаното на 16 юли огнище в записана фамилна плантация вид А в село Пет кладенци, община Бяла. Взетите проби са доказани като позитивни за вируса на АЧС.
Пред кореспондента на Actualno.com доктор Дяков сподели, че ваксина за болестта няма, защото вирусът работи вътреклетъчно и не се основават антитела .
Предстои насилственото умъртвяване по човечен метод и обезвреждането на домашните прасета в 3-километровата защитна зона при съблюдаване на условията на Наредба № 22 за понижаване до най-малко страданията на животните по време на кръвопролитие или умъртвяване.
В свинекомплекса в Голямо Враново стартира умъртвяването на всички животни .
Въпреки че пробите за африканска чума в свинекомплекса в село Юделник са негативни, той остава под карантина още три седмици. Чакат се проби от умрели животни във фермата за съществуване на вирус.
До 6 август ще са известни окончателните резултати от евтаназирането на животните в свинефермите в с. Николово и с. Бръшлен.
Ще се ревизират свинекомплекстие в: с. Писанец  с 3000 свине,  с. Щръклево - 3000 и  с. Караманово – 3500 – 4000 животни.
Заболяването е намерено в мъртви диви прасета в землището на с. Червена вода.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР