Днес в рубриката на Varna24.bg - Преди и сега, ще

...
Днес в рубриката на Varna24.bg - Преди и сега, ще
Коментари Харесай

Вижте едно място във Варна с разлика от 60 години

Днес в рубриката на Varna24.bg - " Преди и в този момент ", ще ви покажем един от емблематичнити кътове във Варна с разлика от 60 години. И в този момент, макар че не съществува от 1986 година, то е познато на варненци като Понеделничният пазар.

Какви мемоари.., въздъхват по-старите поданици на града, минавайки по него. Припомнят си усета на пържената цаца, предлагана в хартиени кесии, и светлото питие в бутилки без етикет. Децата се събираха пред дюкяните с джунжурии: глинени съдове, глина, патлангачи, дребни железарии, глинени окарини и какво ли не още. Хората си напомнят кръглия " Плод и зарзават ". И несъмнено вкусните понички и кебапчетата, сладкарница " Пирин "... До поничките постоянно заставаше един дядо и продаваше печеливши билетчета.

Сегашният площад лежи върху остарял раннохристиянски некропол. Разкрити са гробове и гробници от ІV и V в. сл. Хр. Те са консервирани и нищо не демонстрира за тяхното битие.

Иначе Понеделничният пазар е открит през кметския мандат на Иван Церов. Дотогава пазарът се организира на пл. " Независимост ". Построени са павилиони. От понеделничен става всекидневен и обичано място за извършване на покупки на варненци и гостите на града. Закрит е през 1986 година Тогава прокарана улица и разграничен двора на учебно заведение " Димчо Дебелянов ", по която да минават тролейбусите. От едната до другата част на двора на школото се преминаваше по подлез - единственият в България учебен подлез. Сега на мястото на втората част на учебния двор е спортната градинка до Юнашкия салон.

Иначе Понеделничният пазар има извънредно богата история. Той съществува дълго под това название. Първият понеделничен пазар се намирал на площад “Мусала ", днешният " Независимост “. Бил открит още през 1879 година Бил обаче прекомерно многолюден и му намерили ново място. Така се озовал до остарялата болница. През 1909-1912 година, когато кмет е Иван Церов, били издигнати 14 пазарни дюкяна, взети били ограничения за съблюдаване на реда и хигиената. Кметът издал заповед, с която нареждал продажбата на стоките да се прави единствено на български език.

Вижте предната история в рубриката ни " Преди и в този момент "!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР