Днес в района на Висшето военноморско училище се състоя ритуал

...
Днес в района на Висшето военноморско училище се състоя ритуал
Коментари Харесай

Варна отбеляза 76 години от смъртта на Вапцаров

Днес в региона на Висшето военноморско учебно заведение се състоя обред по полагане на венци и цветя по случай 76 години от гибелта на Никола Й. Вапцаров, който е патрон на висшето учебно заведение.

Ето какво написа в профила си президента на България Румен Радев във връзка годишнината от гибелта на огромния български стихотворец:

Преди 76 години на Гарнизонното стрелбище в София угасна един от най-ярките поети на България. 

Никола Вапцаров се осмели да провокира историята от името на дребния човек, останал отвън нейните празни очертания. И в случай че през днешния ден стиховете му не престават да ни окриляват и смущават, то е, с цел да ни припомнят, че да хленчим не ще ни помогне. Че сред нас и вярата за утрешния ден са барикадите на живота, които само делата и ръцете ни могат да срутят.

Разстрелът не съкруши гласа на поета, не ни лиши Вапцаровата увереност в напредъка – механически, човешки, публичен, обществен - прогрес за всички, за безброя. Упованието, че даже когато животът без благосклонност ни връзва крилата, с главите си можем да счупим ледовете, да снемем слънцето при нас. Защото вярата е също по този начин нужна на индивида, както и хлябът.

Оставил приживе единствено една стихосбирка, Никола Вапцаров потвърди, че геният не се мери с размера на творчеството. И от дистанцията на отминалите години все по-ясно виждаме по какъв начин със силата на своя стих и съвест поетът надживява палачите си – и физическите, и тези от ново време.

Поклон пред паметта на Никола Вапцаров!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР