Днес в Полша се провеждат избори, които според експертите ще

...
Днес в Полша се провеждат избори, които според експертите ще
Коментари Харесай

Парламентарните избори в Полша поставят връзките с Украйна под въпрос

Днес в Полша се организират избори, които съгласно специалистите ще бъдат извоювани от ръководещата дясна партия, което ще сложи страната на пътя на конфликта с Украйна и Европейския съюз.


Последните социологически изследвания демонстрират, че партията " Право и правдивост " (ПиС) ще завоюва към 32-34%, с няколко пункта преднина пред Гражданската коалиция, ръководена от някогашния началник на Европейски Съюз Доналд Туск.

Но крайният резултат евентуално ще зависи от това коя от двете партии ще успее да сформира ръководеща коалиция.

Изборите " са извънредно равностойни и отмерено уравновесени ", написа в блога си Алекс Щербиак, професор по политика в университета в Съсекс, представен от Агенция Франс Прес.

Дорота Даковска, професор по политика в Институт за политически проучвания в Южна Франция, съобщи, че това са " най-важните избори " след първия избор в посткомунистическия интервал през 1989 година

" Това, което е заложено на карта, е бъдещето на демокрацията в Полша и бъдещето на Полша като демократична и правова страна ", сподели тя.

Въпреки че " Право и правдивост " ще получи най-вече гласове на парламентарните избори за трети следващ път, наподобява, че групировката няма да успее да завоюва болшинство.

Най-очевидният сътрудник е крайнодясната партия " Конфедерация ", която желае Полша да спре помощта за Украйна и подлага на критика правата на украинските бежанци.

Но рейтингът на опозицията се повишава в последните изследвания и коалиция от три опозиционни партии може да има повече шансове за сформиране на държавно управление.

Дори и да го създадат обаче, те могат да се сблъскат с враждебността на държавния съдружник, президента Анджей Дуда, и надали ще съумеят да съберат болшинството от 60% от местата, нужни в Народното събрание за анулация на президентския избор.

Връщане към естествения живот


Този месец Туск съумя да събере стотици хиляди хора по улиците на Варшава в невиждана проява на мощ от страна на съперниците на държавното управление.


Но той концентрира акцията си в селските региони и дребните градове, където поддръжката за ръководещата партия е към момента мощна, като подчертава върху положението на стопанската система.

Инфлацията в Полша остава относително висока и съгласно прогнозите на Европейски Съюз ще доближи 11,4% през 2023 година, а растежът ще остане слаб - 0,5%.

Управляващата партия се концентрира върху националната сигурност и суверенитета и насочи извънредно персонални нападки към самия Туск, обвинявайки го, че е не е родолюбец и работи в полза на Русия и Германия.

Лидерът на ПиС Ярослав Качински, един от най-важните персони в Полша, назова Туск " въплъщение на чистото зло " и го упрекна в " национално изменничество ".

Държавните медии и мрежата от районни медии, благосъстоятелност на държавния енергиен колос Orlen, ускориха тези нападки.

Политическият дискурс обезпокои доста поляци.

" Крайно време е да се върнем към естествения живот, към върховенството на закона, към свободата на избора и на словото ", съобщи Моника Пиелешинска, 43-годишна чиновничка, на всеобщия протест на опозицията на 1 октомври.

Службата за демократични институции и права на индивида на Организация за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), която следи изборите, означи в отчет от предишния месец " мощно поляризирана среда ".

В него се споделя, че доста от събеседниците му са показали " видяна подчертана пристрастност в интерес на ръководещата партия и нейните политики в публичните медии ".

Чисто избирателен ход

Във външнополитически проект нова победа на ПиС може да изостри напрежението и да трансформира Полша в още по-неудобен сътрудник в Европейския съюз.

Сегашното държавно управление от години е в спор с Брюксел, най-много поради правосъдните промени, които се преглеждат като подкопаващи демокрацията и върховенството на закона, само че също и поради рестриктивните мерки на медийните свободи и правата на мигрантите.

Сега връзките с Украйна също са нестабилни, макар че Полша до момента беше водещ покровител на Киев след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 година

Полша е приела над един милион украински бежанци, изпратила е огромни количества оръжия и помощи и е работила като основна директна страна за западни доставки.

Но решението на Полша да спре вноса на украинско зърно по-рано тази година, с цел да отбрани личните си аграрни производители, разгневи Киев, а в последвалия дипломатически спор на високо ниво Варшава заплаши да ограничи и доставките на оръжие.

Президентът Дуда съпостави Украйна с " давещ се човек ", който може да издърпа спасителите си във водата.

Тази изразителност евентуално цели да завоюва гласове на националистите, само че също по този начин отразява " умората от войната " измежду поляците.

Неотдавнашно изследване на фондация IBRiS откри, че към 40% от поляците са срещу удължаването на държавната наредба, позволяваща на украинците достъп до пазара на труда, опазването на здравето, образованието и обществените помощи.

Богуслав Хработа, коментатор на вестник " Rzeczpospolita ", назова неотдавнашното дипломатическо напрежение с Украйна " недалновидно ", само че съобщи, че то е " чисто избирателен ход ", който ще бъде единствено " краткотраен ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР