Днес в Пловдив, въпреки дъжда, се проведе второто вълнуващо пътешествие

...
Днес в Пловдив, въпреки дъжда, се проведе второто вълнуващо пътешествие
Коментари Харесай

Разкриха тайни на забележителни обекти по и под Главната

Днес в Пловдив, макар дъжда, се организира второто вълнуващо странствуване из дебрите на нашия град, наситено с доста просвета, история и поднесено в занимателен роман от поредицата " Духовни направления в Пловдив 2022 “, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

Днес беше вторият маршрут, който беше озаглавен " По и под Главната улица “. Водачи на обиколката бяха Мая Мартинова-Кютова, археолог, и Теодор Караколев, историк на изкуството. 

Мая Мартинова-Кютова е проучвател на едни от най-значителните археологически обекти в Пловдив, взела участие в плановете за експониране на Одеона, Форум-север, Стадиона на Филипопол, Източна врата.

Теодор Караколев учи изкуството в интервала сред двете международни войни. Занимава се с изследвания и разпространение на архитектурата и изкуството във фондация " Български архитектурен модернизъм “ и с публицистика в областта на културата.

Маршрутът включва посещаване на Античен конгрес, Одеон, Площад " Стефан Стамболов “, Главната улица, Римски стадион – под земята маршрут: реставрирани елементи от Античния стадион в кино " Екселсиор “, в постройката на магазин H&M и в Римския стадион.

Форумът на Филипопол

Агората (форумът) на Филипопол е освен търговски, административен и набожен център на античния град, а и сборно място, където се провеждали събрания, диспути, празници. На северната му страна има комплекс от публични здания. В Одеона/Булевтерион заседавали градските магистрати. Западно от него са градската библиотека, гражданската базилика и Сградата на съкровищата. Тази част от градския площад на римския град скоро бе открит за туристи след дългогодишна консервационно-реставрационна активност.

Стадионът на Филипопол

Стадионът на Филипопол е построен при започване на ІІ в. сл. Хр. Разположен е в северния завършек на укрепения град, сред двете крепостни стени, в естествената дипла сред западния скат на Таксим тепе и източния скат на Сахат тепе. Стадионът (240 x 50 м) е събирал 30 000 фенове. На пл. " Римски стадион “ е експонирана in situ северната дъговидна част на стадиона (сфендона). Стадионът на Филипопол е една от дребното римски публични здания, които се загатват от античните създатели в подтекста на значими исторически събития. В подземните пространства на актуалните търговски здания по Главната улица са възобновени елементи от него.

Главната

Главната улица " Княз Александър I “ получава настоящия си тип най-вече в годините от Освобождението до Втората международна война, с известни промени и по-късно. Днес архитектурният отбор пази красиви здания в стила сецесион, ар деко и модернизъм. Улицата е знак на желанието за европеизиране на България след Освобождението, всички здания са дело на архитекти, приключили в Западна Европа с най-актуалните за времето им трендове.

Може да се насладите на разходката из красивия Пловдив като изгледате нашето видео.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР