Днес в Ловеч тържествено ще се отбележи 45-годишнината от полета

...
Днес в Ловеч тържествено ще се отбележи 45-годишнината от полета
Коментари Харесай

Ловеч отбелязва 45 години от полета на първия български космонавт

Днес в Ловеч тържествено ще се означи 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. В церемонията ще вземат участие представителна част от Гарнизон Ловеч и Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ в Долна Митрополия, както и оркестърът на Военновъздушните сили на България. Специален въздушен привет ще насочат от 12-а авиационна база – Долна Митрополия.

В центъра на града ще бъдат открити фотоизложба, отдадена на годишнината, както и експозиция на ракетомодели, проведена от „ Моделклуб “ – Ловеч. Ще има и празничен обред.

Поздрав ще поднесат и танцьорите от фолклорен танцов отбор „ Магия “ при съдружие „ Танцьорите “. След това в кино „ Космос “ ще бъдат наградени спечелилите в оповестения от Община Ловеч конкурс за есе „ Към звездите “. Проф. Йорданка Семкова ще приказва за галактическите проучвания в България и за научните стратегии на българските космонавти, ще бъде показан и филмът „ Георги Иванов - моят път към звездите “.

В Регионалната библиотека „ Проф. Беню Цонев “ по-рано денем ще бъде открита мобилна галерия, отдадена на Държавната самолетна фабрика в Ловеч, ловешките летци, българската авиация и личностите с принос за основаване на фабриката.

Вечерта ще приключи с аудиовизуалния театър „ Ловеч – звезден град “.

Георги Иванов излетява в орбита на 10 април 1979 година На борда на изстреляния галактически транспортен съд „ Союз 33 “ той е с съветския космонавт Николай Руковишников. По проект корабът би трябвало да остане в Космоса седем денонощия, само че проблем с един от моторите осуетява скачването му с орбиталната станция „ Салют 6 “ и принуждава екипажа спешно да се завърне на Земята, откакто прави 31 цялостни обиколки към нея.

Двамата прекарват в Космоса едно денонощие, 23 часа и една минута.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР