Днес в двора на църквата Св. св. Апостол Петър и

...
Днес в двора на църквата Св. св. Апостол Петър и
Коментари Харесай

Андрей Ковачев: БСП да преосмисли датата 9 септември и да се покае

Днес в двора на църквата „ Св. св. Апостол Петър и Павел “ в с. Свежен (oбщина Брезово) бе открита плоча-мемориал в памет на избитите без съд и присъда поданици на селото по време на комунистическия режим. Инициатори на нейното слагане са доктор Андрей Ковачев, взаимно с локални поданици, чиито фамилии са потърпевши от репресиите на комунистическата власт.

Един от тях е някогашният министър на финансите Муравей Радев, чийто жанр също е от Свежен.

„ С слагането на този мемориал не търсим борба, не желаеме възмездие и не желаем разцепление измежду българските жители. За следващ път приканвам представителите на българската социалистическа партия да премислят отношението си към нейното минало, към датата 9-ти септември и да се разкаят. Историята би трябвало да се показва такава, каквато е и младите генерации да знаят истината за събитията през тези мрачни за българския народ години “, съобщи Андрей Ковачев, заяви пресцентърът на Политическа партия ГЕРБ.

По-рано денем бе даден и старт на строително реставрационните действия по план „ Консервация, реституция и експониране на родната къща на полковник Владимир Серафимов с интерактивен музей “ и план „ Консервация, реституция и експониране на Аджарската книжовна школа в с. Свежен, финансирани от държавния бюджет с над 800 000 хиляди лв..

На събитието участваха доктор Андрей Ковачев, член на Председателството на Европейския парламент, народните представители от ГЕРБ Спас Гърневски и Младен Шишков, госпожа Амелия Гешева – заместник-министър на културата, кметове на общините Карлово, Раковски, Брезово, кметът на с. Свежен и други /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР