Днес в Дубай се намира не само най-високият небостъргач в

...
Днес в Дубай се намира не само най-високият небостъргач в
Коментари Харесай

Нов световен рекорд в имотния бранш

Днес в Дубай се намира освен най-високият небостъргач в света, само че и най-голямата постройка напечатана на 3D принтер. Двуетажната административна постройка е с разгъната застроена повърхност от 650 кв.м и височина 9.5 метра. Проектът е дело на нюйоркското архитектурно бюро Apis Cor. Компанията нашумя през предходната година, когато завоюва конкурс под егидата на NASA за планиране на 3D къщи на Марс.

Сградата е инсталирана непосредствено върху имота без никакви спомагателни строителни работи. За построяването ѝ е употребен 3D принтер произвеждане Apis Cor. Площта на принтера е била по-голяма от тази на постройката и по тази причина се е наложило да се употребява мобилна установка, която е премествала обособените напечатани панели. Огромната постройка е издигната с помощта единствено на един 3D принтер. При строителството на многоетажна постройка благодарение на 3D принтер от основно значение е напасването на етажите.

Друго затруднение при построяването са били естествените условия. Печатането се е осъществило на открита площадка, където не е могло да се управлява температурата, а в емирството тя не е от най-подходящите за сходен тип строителство. Въпреки това постройката е сполучливо пусната в употреба и в бъдещите планове на вложителя е да напечата цялостен регион с сходни здания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР