Днес в България се провеждат пети в рамките на две

...
Днес в България се провеждат пети в рамките на две
Коментари Харесай

Изборният ден: Всички казват, че искат кабинет, Борисов: "После приоритетите"

Днес в България се организират пети в границите на две години парламентарни избори. Според социологическите изследвания в идващото 49-то Народно заседание ще бъдат показани пет политически обединения, а влизането на още една е под въпрос.

 Всичко ще се реши в последния миг: финалните прогнози за вота на 2 април Всичко ще се реши в последния миг: финалните прогнози за вота на 2 април

" Дневник " следи онлайн хода на изборния ден: гласуването на партийните водачи, данните за изборната интензивност и сигналите за нередности.

 Всичко, което би трябвало да знаете за парламентарните избори на 2 април Всичко, което би трябвало да знаете за парламентарните избори на 2 април

Всичко, което би трябвало да знаете за: На Живо
 Освен кмет, Портних е и регионален координатор на ГЕРБ във Варна.
© Надежда Чипева, Капитал

Освен кмет, Портних е и регионален координатор на ГЕРБ във Варна.

Варненската организация на ГЕРБ е подала тъжба в Централната изборна комисия против партиен водач, разрешил си в деня на вота " груби провокации, квалификации, нападки и лъжи против политически съперници " като ги е посочил поименно, заяви пресслужбата на ГЕРБ.

Спорното изявление е отразено в предизборните студиа на националните медии, отбелязва ГЕРБ..

" В деня на вота това беше открита пропаганда с апел за негласуване за други партии. Изказването бе направено за уронване на престижа. Посоченото в жалбата е нарушаване на Изборния кодекс ", се споделя в сигнала.

Името на партията и водача не се загатват, само че единственият партиен лидер, дал своя вот във Варна и отразен в предизборните студиа на националните малките екрани, е ръководителят на партия " Възраждане " Костадин Костадинов. Костадинов, който е родом от Варна, откакто гласоподава разказа пред публицисти в мрачни краски положението на града като упрекна за това поименно кмета Иван Портних (ГЕРБ).

 Членове на комисии пропагандирали да се гласоподава с машина
© Лили Тоушек

Шестдесет и пет са машините за гласоподаване, които не работят по разнообразни механически аргументи, заключи представителят на Централната изборна комисия Росица Матева, представена от БНР. Общо машините са към 11 хиляди.

Причините са разнообразни - неразчитане на смарт карти; изчезнала сензитивност на дисплея; изписват се разнообразни известия без машината без да може да стартира работа, сподели тя. Добави, че с тези машини няма да се гласоподава.

Матева заяви още, че има много сигнали от жители за това, че членове на секционни комисии ги приканват да гласоподават с машина, тъй като по този начин било по-лесно. За подобен случай в Хасково заяви и ГЕРБ.

 Телевизиионна камера сподели по какъв начин гласоподава Нинова
© Лили Тоушек

Камера на Би Ти Ви приближи изображението и сподели по какъв начин гласоподава водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова зад паравана в секцията в 25 ОУ " Петър Берон " (гр. София, ж.к. " Лагера ", ул. " Балканджи Йово " 22).

От фрагментите се вижда (а и присъстващите в студиото коментираха) коя партия отбелязва Нинова в бюлетината и може да се допусна с огромна възможност за кого дава преференция. Секцията й е в 23-ти многомандатен изборен регион, където тя не взе участие в листата.

Нинова гласоподава с хартия като изясни на медиите, че го прави, тъй като счита, че този способ усилва изборната интензивност.

Вчера пресцентърът на партията й заяви, че Българска социалистическа партия е подала десетки сигнали до районни изборни комисии за нарушаване на Изборния кодекс, обвързван точно с параваните, които замениха така наречен тъмни стаички. " Служебното държавно управление не е изпълнило задължението си да обезпечи паравани. То е трансферирало това обвързване на общините без да обезпечи финансиране. Те от своя страна не могат да го изпълнят и всеобщо в страната ще се гласоподава в тъмна стаичка. Това е жестоко нарушаване на Изборния кодекс ", написа Българска социалистическа партия.

Нарушението на тайната на вота на водача на социалистите видя и Вътрешна македонска революционна организация. В прессъобщение по този мотив партията разгласи изборите за несъстоятелни.



 В две секции – в Токио и в Осака, гласоподават българските жители в Япония
© Лили Тоушек

В две секции – в Токио и в Осака, гласоподават българските жители в Япония

Българите в чужбина гласоподават в 737 секции в 61 страни. В секциите в Белгия изборите за Народно заседание минават умерено. В страната са открити 15 изборни секции, в които могат да гласоподават българските жители. Само в три секции в Брюксел и в една в Гент е допустимо гласоподаване с машина, оповестява Българска телеграфна агенция. Обичайно в страната подадените гласове са под шест хиляди.

Секции има също в градовете Антверпен, Льовен, Варегем, Масмехелен и Хаселт. Малко над 100 души са дали своят вот в трите секции в посолството в Атина. В Гърция секциите са общо 21 и досега няма сигнали за нарушавания. В трите секции в посолството се гласоподава единствено с хартиена бюлетина. В другите две има сложени и машини. Там също гласуването протича умерено, оповестява още Българска телеграфна агенция.

Пет секции има и на остров Крит, където също има българска общественост. По една секция е открита в Александруполис, Кавала, Каламата, Комотини, Никити, на островите Кос, Родос и Миконос, в Патра, Солун и Ставрос.

Изключително ниска е изборната интензивност на българите, които гласоподават в изборна секция Берлин 1 - едвам 40 души, заяви БНР.

В Република Турция за актуалните избори са разкрити най-вече секции - 162, като в 97 от тях се гласоподава с машина. В една от секциите в Турция е настъпил проблем с машината за гласоподаване, който е позволен навреме с бързата интервенция на техническото лице на място и гласуването продължава без проблеми, оповестиха от министерството на външните работи.

В две от секциите в Анкара - в посолството на България и в квартал Синджан, се гласоподава с хартиени бюлетини, а в популации с доста български изселници квартал Пурсаклар има и машинно гласоподаване. Няма информация за нередности в изборните секции в турската столица. 17 души са дали своят вот в българското посолството до 10:25 ч.

Към 11 ч. гласуването в окръг Измир, където са разкрити общо 22 секции, върви без проблеми. Всички секции са били отворени в точния момент и има много гласоподаватели, само че няма огромни опашки, заяви Българска телеграфна агенция.

В две секции - в Токио и в Осака, гласоподават българските жители в Япония. Изборният ден там е почнал в 00:00 часа българско време на 2 април или 7 ч. локално време.

Първи зад граница отвориха секциите в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия - 22:00 часа българско време на 1 април (7:00 часа на 2 април локално време). Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще завърши най-късно в Сан Франциско и Калифорния, Съединени американски щати - в 6:00 часа българско време в понеделник, 3 април.

В чужбина българските жители могат да гласоподават с паспорт, персонална карта или военна карта. В случай че срокът за годност на документа за идентичност на гласоподавателя е изминал, той се позволява до гласоподаване, в случай че показа уверение, издадено от дипломатическото или консулското посланичество на България, че е подал заявление за издаване на нов документ за идентичност.

 Гълъб Донев, фотографията е архивна
© Цветелина Белутова

Гълъб Донев, фотографията е архивна

Служебният министър-председател Гълъб Донев повтори посланието си от седмицата, че гласуването " не е ужасно " и многощ(кратно прикани жителите да гласоподават.

Неговата оценка е, че организацията на изборите е доста добра, няма произшествия и изрази вяра изборната интензивност да се усили.

Ще предам щафетата на постоянен кабинет и ще го направя с най-голямо наслаждение, сподели Донев и изрази вяра, че уравнението за сполучливо ръководство да бъде формирано.



 Президентът прикани да се гласоподава, избра машинния избор
© Цветелина Белутова, Капитал

Президентът Румен Радев чака разсъдъкът и правилата да надделеят, а политиците да слагат преди всичко ползите на жителите. Най значимото нещо е през днешния ден да се гласоподава, прикани той.

Радев гласоподава с машина и сподели, че е получил информация от секциите и от наблюдаващи, че този способ към този момент има превес. Това е ефикасен метод да се преодолеят недействителните, сбърканите и манипулираните бюлетини и значително - корпоративният избор, сподели президентът.

Изрази увереност, че органите на реда ще подсигуряват сигурността на вота и на жителите. Запитан по кое време ще свика Народното събрание, прикани да се изчакат резултатите от изборите. Не отговори на въпроса дали ще избърза или ще забави процедурата с връчването на мандати за сформиране на държавно управление.



 Избирателната интензивност към 11 ч. е колкото миналогодишната
© Лили Тоушек

Избирателната интензивност към 11 ч. е 8.97 на 100, заяви Централната изборна комисия. Тя е едвам с 0.08 процентни пункта по-висока, в сравнение с предходните избори през октомври 2022 година

Най-висока е в Монтана -14.07%, а най-ниска - в Кърджали - 6.45%. В 12 области резултатът е двуцифрен - с изключение на Монтана и във Видин, Враца, София - област, Ловеч, Велико Търново, Разград, Силистра, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Смолян.

В София минимум хора са отишли до урните в този час в 24-ти регион - 6.75%. В 23-ти интензивността е 8.33%, а в 25-ти - 8.95%.

До 11 ч. през днешния ден са дали своят вот 591 635 гласоподаватели, сочат данните на ЦИК.


 Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев гласоподава в Пловдив
© Велко Ангелов

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев гласоподава в Пловдив

През последните 24 часа няма постъпили сигнали за бомбени закани, заяви в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той гласоподава във филиала на Основно учебно заведение " Душо Хаджидеков ", заяви Българска телеграфна агенция.

Вчера основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Петър Тодоров заяви пред публицисти в Пловдив, че подаването на сигнали за бомби е " станало заразно и много лица са се увлекли по тази наклонност ". По думите му всички те са открити с помощта на дирекция " Киберсигурност ".

Вчера в Пловдив за подаване на подправени сигнали бяха арестувани две 15-годишни момчета и 23-годишен мъж, престъпно проявен. Освен задържаните 17-годишни в София на 31 март, има още три случая в страната, най-вече на малолетни, които са арестувани за изпращане на заплашителни имейли, сподели Тодоров. По думите му задържаните са общо към 8 души. От началото на седмицата дни наред след подадени сигнали за сложени взривни устройства.

 Стефан Янев, фотографията е архивна.
© Цветелина Белутова, Капитал

Стефан Янев, фотографията е архивна.

Очаквам с по-голяма възможност да се сформира държавно управление, тъй като виждам, че в политическото пространство има диалог за разговор, за повече разсъдък, за единодушие по значимите цели. Това съобщи пред публицисти водачът на " Български напредък " Стефан Янев в отговор на въпрос дали чака в 49-ия парламент да се сформира постоянно държавно управление, представен от Българска телеграфна агенция.

Янев сподели, че е дал своя вот за предсказуемо настояще и по-добро бъдеще най-много за децата и младежите.

" Думите разговор и взаимоотношение не са непознати на съвсем всички партии, тъй че се надявам, че това ще даде резултат и в последна сметка партиите ще бъдат в положение да седнат на масата в търсене на разговор, ще намерят тези верни правила, които са нужни за сформиране на болшинство ", сподели водачът на " Български напредък ". Групата на партията беше най-малката в предходния парламент.

 Костадин Костадинов, фотографията е архивна
© Юлия Лазарова

Костадин Костадинов, фотографията е архивна

Възраждане " няма да откаже да одобри поддръжката на който и да било, който би подкрепил нейно държавно управление, основано от партията. Това съобщи водачът Костадин Костадинов откакто гласоподава във Варна, се видя от видео, излъчено от Би Ти Ви. Той беше запитан дали политическата мощ би приела присъединяване в съдружно ръководство, само че преформатира отговора си.

Костадинов сподели, че чака след изборите " Възраждане " ще се трансформира в първостепенна политическа мощ.

Той насочи коментара си и към локалния избор наесен, наричайки настоящето ръководство на Варна " незаконно " и го упрекна, че е трансформирало града в " дрипаво парцаливо гето ".

 Нинова гласоподава за по-силна роля на страната

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи,че е гласувала за по-високи приходи и ниски цени, за поддръжка за родното произвеждане, да спре войната и за мир, за отбрана на децата от джендър идеологията, за непоклатимост и сигурност в страната и по-силна роля на страната при решение на проблемите.

Тя изрази мнение, че за сформиране на държавно управление е належащо партиите да изведат 5-6 общи целта и да беседват върху тях. Малко по-рано денем водачът на ГЕРБ Бойко Борисов застъпи противоположното мнение - първо да се сформира държавно управление, а по-късно да се дефинират цели. (виж блока в 9.30 ч.)

" В цялата акция виждам желанието на хората да има държавно управление, тъй че мисля, че ще се откри разсъдък ", сподели Нинова. Тя заяви, че след изборите Българска социалистическа партия ще се допита до партийните членове каква тактичност да предприеме.

Поясни, че е гласувала с хартия, тъй като счита, че това е методът, при който изборната интензивност ще е по-голяма.



 Атанас Атанасов, фотографията е архивна
© Юлия Лазарова

Атанас Атанасов, фотографията е архивна

Гласувах да възстановим парламентарната република, сподели пред публицисти Атанас Атанасов, съпредседател на " Продължаваме Промяната - Демократична България ", откакто гласоподава.

По думите му през последните две години Народното събрание и парламентаризмът буксуват, а служебната власт е безконтролна. Така че е неотложно да възстановим парламентарната република, Народното събрание за сътвори постоянна власт, която да бъде под парламентарен надзор, с цел да стартираме да решаваме всички задания, които са се натрупали, съобщи Атанасов.

Той изрази убеденост, че обединението " Продължаваме промяната -Демократична България " ще е първа политическа мощ и ще предложи държавно управление, за чиято поддръжка ще договаря държавнически с останалите.

 Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, фотографията е архивна.
© Велко Ангелов

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, фотографията е архивна.

Гласувах с разсъдък, отговорност и в разговор политиците да тръгнат да вземат решение проблемите на хората. Гласувах с разсъдък, отговорност и разговор да излезем от тази политическа рецесия, в която се намираме, тъй като преди да излезем от нея нито една от другите рецесии няма по какъв начин да бъдат решени. Това сподели откакто упражни правото си на глас в Кърджали водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, представен от Българска телеграфна агенция.

На въпрос за какво е предпочел машинно гласоподаване вместо хартиена бюлетина, както е направил почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, Карадайъ отговори, че е дал своя вот с бюлетина от машина.

По думите му на тези избори не приказваме за очакване за по-висока интензивност при гласоподаване и с машина, и с хартиена бюлетина, а за опцията българските жители да могат да упражнят конституционното си право.

 Борисов: Изглеждаме сами против всички, само че имаме и най-големи благоприятни условия за маневри
© Reuters

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи откакто гласоподава, че в случай че политиците не проявят мъдрост и не се сформира държавно управление след изборите, това ще е гибелен атентат за страната и вещае освен шести, само че и седми предварителни избори в бъдеще.

" При тази ужасна война и преразпределяне на света и цялата верига от доставки ние би трябвало доста ясно да стоим при демократичния свят ", сподели той. пред публицисти.

Лидерът на ГЕРБ изрази противоречие със съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов, съгласно който формулата за сформиране на държавно управление е обединяване към цели. Борисов сподели, че " не може да се приказва за цели преди да се сформира държавно управление, тъй като всеки ще си сложи неговия приоритет ".

Кампанията е едно, от на следващия ден става друго
 Бойко Борисов,
водач на ГЕРБ

" Кампанията е едно, от на следващия ден става друго ", съобщи водачът на ГЕРБ. Добави, че постоянно е показал взаимни отстъпки, а " кой какъв брой огромен компромис ще направи, ще зависи от резултатите ".

" Аз бих управлявал и бихме управлявали, отчитайки българите, които гласоподават за всяка една групировка. Това важи и за тях ", сподели той по адрес на своите политически съперници.

" Изглеждаме сами против всички, само че имаме най-големи благоприятни условия за маневри ", разказа Борисов позицията на партията си.

Той сподели, це е дал своя вот с хартия, както се прави " в целия либерален свят. "



 Кирил Петков: Няма избавител, всичко зависи от нас
© Георги Кожухаров

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков съобщи, че е дал своя вот с машина за това България да има обикновено европейско държавно управление, естествени европейски пътища, обикновено европейско опазване на здравето и обучение.

" Не желая двете ми дъщери да учат в чужбина, желая третата да се върне в България. Искам, когато реша да се видя с другари във Варна, да пътувам 3 часа, а когато пътуваме в Европа, да не ни ревизират документите на всяка спирка. Гласувах, тъй като няма избавител, а бъдещето зависи от всички нас ", сподели последният постоянен министър председател, чието държавно управление падна след избор на съмнение през юли 2022 година откакто един от съдружните сътрудници се отдръпна.



 Христо Иванов: Прекрасен ден да тласнем България напред
© Цветелина Белутова, Капитал

Политиците да се движат към хоризонта на здравия разсъдък, а не на персоналните упоритости, прикани съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов откакто гласоподава. Формацията взе участие в изборите в коалиция с партия " Продължаваме промяната ".

Иванов сподели, че е дал своя вот за излизане на страната от безпътицата и вдишване напред. Политическата мощ, която съставлява, осъзнава своята отговорност за сформиране на държавно управление, увери той.

Коалиция значи взаимно ръководство, което изисква високо равнище на доверие и съгласие.
 Христо Иванов,
съпредседател на " Демократична България "

В отговор на въпрос за вероятно коалиране с ГЕРБ повтори, че коалиция значи взаимно ръководство, което изисква високо равнище на доверие и съгласие - условия, които не вижда. Ще търсим формула за обединяване към съответни цели ясни за всички. Това би трябвало да е задоволително съображение, в случай че в действителност желаеме да имаме държавно управление, а не да разделяме всякакви неща, сподели Иванов.

Той гласоподава с машина и прикани всички, които желаят гласът и преференцията им да бъдат регистрирани, да употребяват този способ.



 Росица Матева
© Георги Кожухаров

Росица Матева

В Централната изборна комисия има подадени сигнали от пет Районни изборни комисии за машини, които са отпечатали празни бюлетини или доста къси бюлетини, на които не е отразен вотът на гласоподавателите. Това заяви пред Би Ти Ви представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева.

В три от случаите на гласоподавателите е дадена опция да гласоподават наново и тогава вотът им е бил регистриран.

Предстои ЦИК да одобри инструкции към Районните изборни комисии по какъв начин да се работи при други сходни случаи.

 Ахмед Доган гласоподава с хартиена бюлетина
© Лили Тоушек

Почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган не знае кое е пожеланият сътрудник на Движение за права и свободи за сформиране на държавно управление. Преди да гласоподава тази заран пред " Дневник " той сподели, че въпросът е към настоящите водачи и добави, че от 10 година към този момент не е в дейната политика.

След като на изборите през октомври не отговори на въпроса на " Дневник " чий е Крим, в този момент Доган подмина и въпроса дали съветският президент Владимир Путин би трябвало да бъде задържан, в случай че пристигна в България. Държавният глава на Русия, а отношението към този въпрос на политиците е знаково за тяхната външнополитическа ориентировка.

Доган гласоподава с хартиена бюлетина - опция, дадена с

На излизане от секцията, придружаван от засилена защита, Доган подвигна палец.

За разлика от предишни избори, този път почетният ръководител не беше съпроводен от дългогодишния пиар на придвижването Велислава Кръстева. Присъствието й в секцията до Доган на 2 октомври 2022 година, където тя отговаряше за връзките с обществеността, и в последна сметка



 Нощта мина без катастрофи
© Лили Тоушек

В нощта преди деня на изборите не са регистрирани съществени произшествия, заяви Българска телеграфна агенция като се базира на Министерството на вътрешните работи.

След бомбените закани към учебни заведения от последните дни изборните секции са под засилена защита. министерството твърди, че са подхванати всички нужни ограничения за защитата на публичния ред, пожарната сигурност и обезпечаването на умерено протичане на изборния ден.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушавания, които попречват естественото протичане на изборния развой и са сътносими към дейностите на Министерство на вътрешните работи, на денонощната телефонна линия 02 90 112 98 и имейл. Звената на Дирекция " Български документи за идентичност " ще работят в днешния ден от 8.30 до 19 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени персонални карти и документи с изминал срок) предвид на практикуване на изборните права на жителите.
Министерство на вътрешните работи напомня, че в изборното помещение не се позволяват въоръжени, както и хора, носещи предмети, рискови за живота и здравето на жителите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника за снимане на метода на гласоподаване.

 Българите в Крайстчърч, Нова Зеландия, гласоподаваха първи.
© МвНР

Българите в Крайстчърч, Нова Зеландия, гласоподаваха първи.

Изборният ден стартира първо в Нова Зеландия и Австралия.

Докато в България към момента вървеше денят за размисъл, гласоподавателите в най-източните елементи на земното кълбо към този момент се насочиха към урните. В Оукланд и Крайстчърч, Нова Зеландия, секциите отвориха в 22:00 часа българско време на 1април.

Два часа след Нова Зеландия стартира и гласуването в Австралия.

Последни ще затворят секциите в американския щат Калифорния, където изборният ден завършва в 6 часа българско време в понеделник на 3 април.

общо 737 изборни секции в 61 страни. Най-много са в Турция - 162, във Англия - 118 секции, в Германия - 74, в Испания - 64, в Съединени американски щати - 56. В 245 секции зад граница ще има сложени машини за гласоподаване, като най-вече от тях са в Турция - 97. В Германия и Англия машините са надлежно 36 и 35.

Адресите на секциите са оповестени

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от Избори 2023
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР