Днес в 12:00 часа българско време ще бъде даден старт

...
Днес в 12:00 часа българско време ще бъде даден старт
Коментари Харесай

Започва 89-то Световно първенство по снукър – О‘Съливан срещу историята

Днес в 12:00 часа българско време ще бъде даден старт на 89-то издание на Световното състезание по снукър и 47-то поредно в шефилдския спектакъл Крусибъл (от 1977-а насам). Първият шампионат на планетата е извършен през далечната 1927 година, когато победител става Джо Дейвис (рекордьор с 15 титли). Действащ първенец в Шефилд е Рони О‘Съливан, който дружно със Стивън Хендри дели първото място в модерната епоха на снукъра с по седем трофея.

„ Ракетата “ завоюва две от последните три международни шампионати, като през предходната година надигра изрично Джъд Тръмп с 18-13 фрейма. Рони водеше безапелационно през по-голямата част от времето и макар събуждането на „ Асото “, разликата натежа в интерес на „ Гения от Чигуел “ за седмата му корона. О‘Съливан бе мощно прочувствен след финала, като двамата с Тръмп бяха дълго време в прегръдка и си размениха хубави реплики в един исторически миг, откакто „ Ракетата “ най-накрая изравни легендата Хендри по международни трофеи. Историята бе написана тогава, само че може ли да бъде пренаписана и тази година при успех на О‘Съливан?

Рони сигурно няма две неща на своя страна преди началото на шампионата – моментната му форма през сезона и обстоятелството, че е защитавал международна купа единствено един път в кариерата си, правейки го през 2013 против Бари Хоукинс. Относно формата на „ Гения от Чигуел “ – той не е минавал оттатък четвъртфиналите на шампионат от Шампион на първенците насам, който се организира през ноември. Когато „ Ракетата “ отбрани трофея си през 2013, той не бе играл през по-голямата част от акцията, само че това не бе проблем в Крусибъл, тъй че почитателите му не трябва да бъдат обезпокоени от неналичието на позитивни резултати в последно време, тъй като Световното е конкуренция от различен диаметър.

О‘Съливан потегля против китаеца Дзюнсю Пан в откриващия мач на шампионата в събота по обяд. Любопитно е, че при триумф над азиатеца Рони ще играе във втори кръг с спечелилия от мача сред Дзюнхуей Дин и Хосеин Вафаеи, който дава обещание да бъде безпределно завладяващ. „ Ракетата “ и Дин са огромни другари отвън масата и евентуално могат да се изправят един против различен. След това на четвъртфиналите седемкратният отличник на планетата може да играе още една класика с набора си и троент международен първенец Марк Уилямс, който има за противник на старта Джими Робъртсън.

Четирикратните спечелили в Крусибъл – Марк Селби и Джон Хигинс, стартират акциите си надлежно против Матю Селт и Дейвид Грейс. Селби и Хигинс, които си размениха по една победа на край в Шефилд през годините, са в график за конфликт на 1/4-финалите. Световният първенец от 2019 Тръмп има може би най-тежкия съперник в първи кръг в лицето на полуфиналиста от 2020 Антъни Макгил. Шотландецът е безпределно неуместен противник и може да влиза както в дълги сейфти замени, по този начин и в атакуващ режим. Вероятен конкурент на Тръмп в осминафиналите ще бъде неговият добър другар Джак Лисовски, който стартира с Нопон Саенхам от Тайланд. Първенците на планетата надлежно от 2005 и 2010 – Шон Мърфи и Нийл Робъртсън, играят респективно с китайците Дзяхуей Съ и Идзъ У, а правещият мощен сезон Марк Алън има за противник различен представител на Китай – Джънги Фан.

Общият награден фонд в тазгодишното издание е 2 395 000 паунда, като спечелилият си потегля с чек за 500 000 паунда, а финалистът – с тъкмо 200 000. Достигане до полуфинал носи 100 000 паунда, а за прекосяването на квалификациите и класирането за 1/16-финалите всеки прибира по 20 000 паунда. Най-високият брейк в шампионата (включително и в квалификациите) ще донесе на някой от играчите 15 000 паунда, а най-много от 147 точки – 40 000 паунда. Световното състезание в Шефилд е до 1 май.

Пълен чоп за Световното състезание по снукър:
Джак Лисовски – Нопон Саенхам
Кайрън Уилсън – Райън Дей
Гари Уилсън – Елиът Слесър
Джъд Тръмп – Антъни Макгил
Марк Уилямс – Джими Робъртсън
Марк Селби – Матю Селт
Джон Хигинс – Дейвид Грейс
Нийл Робъртсън – Идзъ У
Стюарт Бингам – Дейвид Гилбърт
Марк Алън – Джънги Фан
Али Картър – Джак Джоунс
Робърт Милкинс – Джо Пери
Дзюнхуей Дин – Хосеин Вафаеи
Шон Мърфи – Дзяхуей Съ
Лука Бресел – Рики Уолдън
Рони О‘Съливан – Дзюнсю Пан. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР