Днес успяха да извадят първия участък от тръбата. Работи се

...
Днес успяха да извадят първия участък от тръбата. Работи се
Коментари Харесай

Иван Портних с подробна информация за решаването на проблема във Варненското езеро


" Днес съумяха да извадят първия сектор от тръбата. Работи се извънредно интензивно. Проблемът е, че заради корабното придвижване единствено в избрани часове могат да работят водолазите, само че имат цялостна подготвеност, в това число и в режим на нощна работа, да продължат да работят по повредата.

Да припомня, че повредата е на водопровод, пуснат в употреба 2011г., а първата копка е направена през 2009 година Това не е нов водопровод и когато се е изграждал не съм бил кмет. Тема и проблем има, само че с тях не би трябвало да се спекулира. Особено при започване на туристическия сезон.

Държим непрекъсната връзка с всички институции, в това число Института по океанология. Това, което се вижда на фотосите, в действителност е два типа планктон, мрачен и ярък, по тази причина по този начин контрастно наподобява на фотографиите. Тъмният планктон, който е в езерото граничи с тюркоазносиният, който е в морето. Разполагам със фотоси, от които е видно, че и в Италия има същия планктон, който цъфти в Средиземно море. Има снимки, които демонстрират какво е оцветяването на Варненското езеро и други, които демонстрират доста на юг леке от същия планктон. На снимки от нос Калиакра до Констанца се виждат аналогично два цвята от двата цъфтежа на планктон. Тъмното оцветяване в действителност не са фекалните води. По време на повредата не е имало никакво оцветяване на водата.

В последните години в района направихме доста значими стъпки във връзка с пречистването на водите. Спомнете си, ремонт на втория стадий на пречиствателната градска станция. Преди това имаше единствено механично отнасяне, след ремонта качеството на водата, която още веднъж се излива във Варненското езеро, е към този момент със напълно разнообразни индикатори. Огромни вложения се направиха за колекторно-помпени станции. В целият курорт Св. Св. Константин и Елена няма слив. Всичко се изнася към  градската пречиствателна станция. Колекторно-помпената станция на Акциите също бе ремонтирана. В момента завършва дълбоководното заустване на Златни пясъци. Помните по какъв начин преди няколко години всичко се изливаше директно в морето. Тогава направихме дълбоководното заустване. Сега на процедура завършва завършването на новата пречиствателна станция. С други думи в района на Варна като цяло по повод пречистването на отпадните води и запазване чистотата на морските води, е направено извънредно доста. 

Сложно е като технология ремонтирането на водопровода, който е аварирал, тъй като става въпрос за изваждането на секторите от едната и от другата страна на езерото, монтирането на фланци и надлежно построяването на междинната, свързваща част. Тази тръба би трябвало да бъде усложнена на брега със специфични бетонови детайли, с цел да не изплува и да бъде прокопана преди този момент траншеята,в която да бъде закопана. Проблем е координацията по отношение на трафика на корабоплаването, което не разрешава непрестанен достъп, само че оптимистично-реалистичния период е към месец и половина за довеждане докрай на ремонта.

Съдим фирмата-изпълнител. Веднага след установяването на казуса, всички институции са сезирани. Търсим най-бързия вид за реакция. Община Варна не дава отговор директно за чистотата на водите. Всички институции са били осведомени, РЗИ, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Институт по океанология и други и те са тези, които трябва да осведомят.

На въпроса дали фекални води могат да плувнат в морето и да провалят сезона, не желая да подсещам какво се е случвало преди да предприемем всички ограничения за възстановяване положението на морските води, за които загатнах. При разминаване на индикаторите за качеството на морската вода, обществеността незабавно ще бъде осведомена ", сподели Иван Портних.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР