Днес успяха да извадят първия участък от тръбата. Работи се

Днес успяха да извадят първия участък от тръбата. Работи се ...

Иван Портних с подробна информация за решаването на проблема във Варненското езеро.


"Днес успяха да извадят първия участък от тръбата. Работи се изключително активно. Проблемът е, че поради корабното движение само в определени часове могат да работят водолазите, но имат пълна готовност, включително и в режим на нощна работа, да продължат да работят по аварията.

Да напомня, че аварията е на тръбопровод, пуснат в експлоатация 2011г., а първата копка е направена през 2009 г. Това не е нов тръбопровод и когато се е изграждал не съм бил кмет. Тема и проблем има, но с тях не трябва да се спекулира. Особено в началото на туристическия сезон.

Държим постоянна връзка с всички институции, включително Института по океанология. Това, което се вижда на снимките, всъщност е два вида планктон, тъмен и светъл, затова така контрастно изглежда на фотографиите. Тъмният планктон, който е в езерото граничи с тюркоазносиният, който е в морето. Разполагам със снимки, от които е видно, че и в Италия има същия планктон, който цъфти в Средиземно море. Има фотоси, които показват какво е оцветяването на Варненското езеро и други, които показват много на юг петно от същия планктон. На фотоси от нос Калиакра до Констанца се виждат аналогично два цвята от двата цъфтежа на планктон. Тъмното оцветяване всъщност не са фекалните води. По време на аварията не е имало никакво оцветяване на водата.

В последните години в региона направихме много важни стъпки по отношение на пречистването на водите. Спомнете си, ремонт на втория етап на пречиствателната градска станция. Преди това имаше само механично третиране, след ремонта качеството на водата, която отново се излива във Варненското езеро, е вече със съвсем различни показатели. Огромни инвестиции се направиха за колекторно-помпени станции. В целият курорт Св. Св. Константин и Елена няма слив. Всичко се изнася към  градската пречиствателна станция. Колекторно-помпената станция на Акциите също бе ремонтирана. В момента приключва дълбоководното заустване на Златни пясъци. Помните как преди няколко години всичко се изливаше непосредствено в морето. Тогава направихме дълбоководното заустване. Сега на практика приключва завършването на новата пречиствателна станция. С други думи в региона на Варна като цяло по отношение пречистването на отпадните води и опазване чистотата на морските води, е направено изключително много. 

Сложно е като технология ремонтирането на водопровода, който е аварирал, защото става въпрос за изваждането на участъците от едната и от другата страна на езерото, монтирането на фланци и съответно изграждането на средната, свързваща част. Тази тръба трябва да бъде утежнена на брега със специални бетонови елементи, за да не изплува и да бъде прокопана преди това траншеята,в която да бъде закопана. Проблем е координацията във връзка с трафика на корабоплаването, което не позволява непрекъснат достъп, но оптимистично-реалистичния срок е около месец и половина за завършване на ремонта.

Съдим фирмата-изпълнител. Веднага след установяването на проблема, всички институции са сезирани. Търсим най-бързия вариант за реакция. Община Варна не отговаря пряко за чистотата на водите. Всички институции са били информирани, РЗИ, РИОСВ, Институт по океанология и др. и те са тези, които трябва да информират.

На въпроса дали фекални води могат да плувнат в морето и да провалят сезона, не искам да напомням какво се е случвало преди да предприемем всички мерки за подобряване състоянието на морските води, за които споменах. При разминаване на показателите за качеството на морската вода, обществеността веднага ще бъде информирана", каза Иван Портних.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, трябва да активирате Javascript.

Източник: varna24.bg