Днес условията са почти толкова тежки колкото вчера. Но имаме

...
Днес условията са почти толкова тежки колкото вчера. Но имаме
Коментари Харесай

Директорът на ПСС за спасяването на туристи: Има ситуации, в които няма смисъл да рискуваш хора

Днес изискванията са съвсем толкоз тежки колкото през вчерашния ден. Но имаме лек прогрес, сега екипът е подминал подслон "Ботев ", движи се в посока Жълтец и стартира акцията по изваждане на тялото. Това заяви шефът на Планинската избавителна работа към БЧК Емил Нешев пред Bulgaria ON AIR.

Той акцентира, че това е един от най-сложните и сложни направления в зимната планина в България. По думите му туристите са били наясно, че денят е прекомерно пай за този маршрут и е можело нещастието да бъде избегната.

"И нощес имаше акция в региона на Мусала, която сега приключва. Тече прибирането на потърпевш екскурзиант - с контузен низък крак е, не може да се придвижва самичък. Двама са били туристите ", разгласи Емил Нешев в "България заран ".

Той настоя, че непрестанно има подценяване на изискванията. Планините са цялостни с хора сега, стана ясно от думите му.

"Проблемът е, че има обстановки, в които няма смисъл да рискуваш хора по подобен метод и толкоз дълго време, както беше на 2 януари. С съществуването на система за въздушно избавяне нещата можеха да свършат доста по-рано и с по-малко опасности. Крайно време е да имаме такава система. Хеликоптерното избавяне е за цялото ни общество, не приказваме особено за ПСС ", съобщи Нешев.

Според него е оптимистично да имаме въздушна кола за спешна помощ до 2023 година, само че един хеликоптер на може да покрие цялата страна. А интервалът би трябвало да се употребява за основаване на правилник - да има построена система, екипажи, които да летят с хеликоптера, както и административен потенциал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР