Днес Църквата почита Св. Ромил Видински. Той бил отшелник, исихаст

...
Днес Църквата почита Св. Ромил Видински. Той бил отшелник, исихаст
Коментари Харесай

Днес почитаме паметта на Свети Ромил Видински

Днес Църквата уважава Св. Ромил Видински. Той бил аскет, исихаст и литератор. Родом бил от град Бдин (Видин). Майка му била българка, а татко му грък. Името, което получава при св. Кръщение е Руско (според гръцкия текст Райко). Родителите му не били доста богати, само че задоволително, с цел да обезпечат положително обучение на сина си. Когато достигнал зрелост, родителите му решили да го задомят, само че като схванал за желанието им, той избягал в столицата Търново, в манастира „ Св. Богородица Пътеводителка ", където и бил подстриган за духовник с името Роман.

Неговото смирение и страхопочитание пред Бога и любовта му към болните и нуждаещите се, се виждало от всички братя, по тази причина почнали да го назовават „ Добрият Роман ". Като схванал, че великият подвижник и исихат св. Григорий Синаит е пристигнал да живее на българска земя в местността „ Парория ", Роман оставил всичко и пристигнал при него, с цел да се образова във високите добродетели на същинския нравствен живот, получил дара на непрекъснатата молитва, на непрекъснатото ентусиазъм, на непрекъснатите покайни сълзи, на боговдъхновеното наставление.

Турските нашествия и гибелта на св. Григорий Синаит го предиздвикали да се върне навътре в България, само че не след дълго жаждата му за парорийното уединение и мълчание го върнали още веднъж в Парория, където и приел велика схима с името Ромил. След това отпътувал с ученика си Григорий за св. Гора Атон, където в местността Мелания се подвизавал доста време и събрал монашеско приятелство.

След злощастната за християните борба с турците при река Марица на 26 септември 1371 година св. Ромил – като доста други – бил заставен да напусне Атон, да се пресели с учениците си в Авлон (близо до Драч), а оттова – в Раваница (Сърбия), в манастира "Св. Възнесение ", където скоро и умрял на 16 януари 1375 година.

През XIV в. пораждат разногласия сред варлаамити и исихасти, които оказват мощно въздействие върху балканската духовна общественост. За варлаамитите познанието на Бога се доближава посредством знание на света, а за исихастите божествената истина е в човешката душа, устрема на личността към идеално и безгрешно положение. В богословско отношение варлаамитите са рационалисти, до момента в който исихастите се пробват да възродят освен източното православие в тази аскетико- съзерцателна процедура на малоазийското монашество, която ни е позната от IV в., само че и да я обосноват теоритически. Варлаамитството бързо отшумява, както от Византия където било най- мощно, по този начин и от прилежащите на империята славянски страни където най-силно било застъпено исихаското придвижване.

Житието на св. Ромил е написано от неговия възпитаник Григорий Доброписец и познато в две редакции- гръцка и славянска. Паметата му в гръцкият текст се празнува на 1 ноември, а в славянският дубликат се среща под датата 16 януари. За неговата книжовна активност разбираме от наставление, намерено в Хилендарския манастир. В надслова му за създател е посочен „ преподобния дъртак Ромил ". Славянската редакция не е превод, а модифицирана и допълнена версия на гръцката. Поучението се намира в ръкопис № 640 от библиотеката на Хилендар. Според датировката на проф. Богданович и двата ръкописа са от XIV в. Поучението на св. Ромил се намира в първия ръкопис. Запазени са единствено 60 листа от творбата, само че откривателите считат, че тя е била най-малко двойно по- огромна като това си изказване поддържат със непокътнатата на няколко места номерация на колите. В жанрово отношение творбата е малко напътствие. Насочена е към изповядващите се, към тези, които не са овладели задоволително добре иноческото съществуване, както и към миряните.

Житието на св. Ромил Видински служи като извор за живота на исихастите, по тази причина то разсънва огромен интерес в откривателите. Откриването на гръцкия текст от Иван Дуйчев прави това произведение забавно в още един аспект - то показва отлична илюстрация на комплицираните взаимоотношения сред създател и преписвач в културната общественост на исихастите.

Образът на св. Ромил Видински в иконописта е рядко срещан, защото постоянно е смесван със този на св. Роман Сладкопевец. Негово изображение е смесено с това на св. Роман Сладкопевец в църквата св. Параскева в с. Горни Лом, Михайловградско. Изображението датира от края на XVI в., само че повторното изографисване на църквата е развалило мощно стенописите. Предполага се, че в църквата св. Троица в село Грамада, Видинско, също има облик на св. Ромил Видински.

Службата на св. Ромил е написана по ръкопис 22, листа 96 до 120. От сбирката на Българската национална библиотека, преписана от Киприян Рачанин през 1692 година, както отбелязал самичък на лист 83a. Ръкописът е сръбска редакция, Ресавски извод, само че тук-там е с българо- търновски извод. Службата е формирана след житието. Синаксарът е написан освен от житие, а от няколко източника, които виждаме от житието на св. Ромил. Езикът на службата и житието е граматически верен, спазени са граматичните правила. Тонът и стилът на житието доста се отличават от стила на Константин Костенечки и Григорий Цамблак, където играта на думи заема значимо място. Авторът на житието на св. Ромил Григорий Доброписец употребява елементарен натурален изказ.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР