Днес трябва да приемем териториалните плановете, а утре да ги

...
Днес трябва да приемем териториалните плановете, а утре да ги
Коментари Харесай

Денков: Ако не приемем териториалните планове, рискуваме да загубим 4,4 млрд. лева

Днес би трябвало да приемем териториалните проектите, а на следващия ден да ги изпратим към Европейската комисия. Ако не бъдат признати, България може да загуби, с изключение на над 1,4 милиарда лв. по проектите, свързани със Стара Загора, Кюстендил и Перник, още 3 милиарда лв. по проектите, свързани с всички останали териториални проекти. Това съобщи пред публицисти министър-председателят.

Проект на решение за одобрение на нови цели по стратегия " Развитие на районите " 2021 - 2027 година и на планове на териториални проекти за обективен преход на Република България за регионите от равнище NUTS3 - Стара Загора (и прилежащите общини), Кюстендил и Перник, като част от програмата ще прегледа през днешния ден на изключително съвещание Министерският съвет.

„ Днес е крайният период след отсрочване, което беше на 30 юни. Плановете ще бъдат гласувани и изпратени “, уточни Денков.

По думите му доста огромна част от недоволството се основава на проблеми, които към този момент са решени в проектите.

Ясно е, че приказваме за 2038 година, никой не приказва за друга дата. Имаше възражения да отпадне 2026 година за Бобов дол – отпаднало е. Имаше предложение да подготвим съглашение, квалифицирано е и е изпратено – има време да се договаря. С изпращането на документите започваме договарянията с Европейска комисия, които би трябвало да завършат до края на годината, има време за диалози, обясни акад. Денков.

Много огромна част от информацията не стига до другата страна, единственият метод да бъдат решени общи проблеми е да седнем на масата за договаряния, счита Денков. Според него методът да бъде избегната ескалация на напрежението е да се договаря.

„ Едно от предложенията е взаимно с мините да бъде основано дружество, финансирано с европейски фондове и страната, което да приготви територията за новите индустриални паркове, които са нужни на съответното място, и в това държавно дружество, и в мините, които ще вършат конверсията, както я назоваваме, ще работят същите хора. Това са работни места “, изясни, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Имаме композиция от две неща – хората са напрегнати и би трябвало да стартираме да се чуваме. Второто е, че имаме локални избори и един куп политици употребяват обстановката, с цел да си подвигат рейтинга. Опитваме се да създадем най-хубавото за тези райони и хората. Начинът да се включат в този развой е да седнем на масата за договаряния “, добави той.

Ще подготвим бюджета, само че с цел да го внесем би трябвало да има работещо Народно заседание. Ще внесем бюджета, когато Народното събрание стартира работа, съобщи.

„ Никой не се е отказал от плана за протонния център. Той се движи с към година забавяне, има прецизна дата – края 2026 година – за довеждане докрай на всички планове, които ще бъдат финансирани по Плана за възобновяване и резистентност, рискът при него да не може да се успее до края 2026 година е непосредствен до 100%, не може да рискуваме. Ще прегледаме по какъв начин да го финансираме с национални средства “, сподели още министър председателят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР