Днес темата е така модерната кето диета. На някои основни

...
Днес темата е така модерната кето диета. На някои основни
Коментари Харесай

Какво е кетозата и подходяща ли е кетогенната диета за теб?

Днес тематиката е по този начин модерната кето диета. На някои съществени въпроси за нея отговаря нашият гост-автор Страхил Иванов от " ".

Думата " кетоза " е постоянно срещано разбиране във фитнес средите – за някои фитнес запалянковци кетогенните диети са магическа формула за горене на мазнини, за други – метод на живот, а при трети кетозата е сигурна рецепта за неуспех.

Какво е кетозата?

С най-прости думи – кетозата е положение на метаболизма, при което тялото разчита най-вече на като източник на сила.

Ако се храниш като един средностатистически човек, метаболизмът ти ще гори най-вече (глюкоза) за сила. Когато си в положение на кетоза, нещата стоят по различен метод – тялото разчита най-вече на кетони, вместо на глюкоза.

Кетонните тела са водноразтворими молекули, създавани в черния дроб от мастни киселини. Te покриват част от потребностите на мозъка, а и другите съществени органи, за глюкоза (за да не се разгражда прекомерно доста мускулен ).

Ако спазваш хранителен режим, който лимитира въглехидратите (което принуждава тялото да търси различен източник на глюкоза), метаболизмът ти ще се насочи към кетоните. Това положение е познато като кетоза.

Какви са евентуалните изгоди от кетозата

Бодибилдърите и фитнес запалянковците употребяват кетозата с една основна цел: да горят подкожни мазнини. Когато тялото употребява мазнините като главен източник на сила, е доста по-вероятно да се насочи към телесните мазнини в добавка към мазнините, признати посредством храната.

Като бонус, кетозата потиска апетита и поддържа кръвната захар постоянна – без внезапни пикове и спадове. В резултат: в случай че не си ял в продължение на няколко часа, не се чувстваш отпаднал и зашеметен. Освен това кетогенната диета е извънредно богата на потребни мазнини и микронутриенти (, минерали и антиоксиданти), а в това време бедна откъм отрови, което прави и на тялото по-лесна.

Кетозата има п риложение и при лекуването на редица болести . Изследванията демонстрират, че кетогенната диета оказва помощ да се усъвършенства чувствителността към инсулин и да се възвърне естествената обмяна на субстанции при затлъстели човеци с инсулинова устойчивост.

При хората в кетозно положение се следят усъвършенстване в кръвното налягане, равнищата на кръвна захар и добър . В резюме, заради потвърдените си изгоди кетогенната диета наподобява подобаваща за хора със здравословни проблеми като затлъстяване или епилепсия. При сходни положения кетозата е релативно безвредна и ефикасна – сигурно е по-добре, в сравнение с да пиеш медикаменти до края на живота си.

Но в случай че си физически здрав човек, намерения добре преди да влезеш в кетоза, защото това метаболитно положение носи и своите опасности.

Рискове и дефекти на кетозата

Не можем да отречем изгодите от кетозата, само че тя носи и избрани опасности.  От метаболитна позиция кетозата е първа братовчедка на глада .

По тази причина тя не е подобаваща при бременни и кърмещи дами, както и при тези, които вършат опити за бременност . За да заченеш, би трябвало да се храниш уравновесено. Същото важи и за храненето по време на бременност – кетозата може да бъде рискова както за майката, по този начин и за плода.

Кетозата не се сработва добре и с високо интензивни интервални тренировки (HIIT). При тях организмът се нуждае от глюкоза за сила. Тялото единствено може да създава глюкоза, само че скоростта на процеса е относително мудна. Ако разчиташ на кетогенната диета по време на високо интензивна подготовка, бързо ще изгориш мускулния гликоген и евентуално няма да можеш да довършиш цялата. Вместо да тормозиш тялото и метаболизма си, включи известно количество въглехидрати в своята.

Други опасности при кетоза са загуба на костна компактност, (поради понижения банкет на ), проблеми с щитовидната жлеза и дефицит на витамин C . Ако имаш проблеми с бъбреците, кетогенната диета може да докара до затруднения. Също по този начин не предлагам този хранителен режим при деца и юноши , защото може да се следи закъснение в растежа.

Както виждаш, кетозата има своите преимущества и дефекти, тъй че е значимо да вземеш поради и двете страни на монетата, когато обмисляш дали да заложиш на нея. 

    А в този момент към този момент можеш да прочетеш и по какъв начин се влиза в кетоза... 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР