Днес те запознаваме със Силвия, Мартин и Мартин (а.k.a. –

...
Днес те запознаваме със Силвия, Мартин и Мартин (а.k.a. –
Коментари Харесай

Бистро Кръг - aвторска кухня с балкански продукти

Днес те срещаме със Силвия, Мартин и Мартин (а.k.a. – отряда за бързо реагиране). И в случай че се чудиш за какво и какво е общото сред тези тримата, ти споделяме, в резюме че са доста щури - основават извънредно крепко място за ядене под името Бистро Кръг. Имат сходни хрумвания за това по какъв начин човек би трябвало да се усеща като вкъщи си, до момента в който се любува на авторска кухня. Освен това обичат да изпипват всеки подробност, а ние от Actualno жадуваме за подобен вид домакини от доста време. Ето за какво ги хванахме на пай пас и ни описаха по-подробно за концепцията:
- Здравейте, Силвия, Мартин и Мартин! Как сте?
Силвия: Благодаря, добре. Винаги ми е мъчно да отговоря съответно на този въпрос, тъй като го взимам от време на време прекомерно съществено.
Мартин Н. : Чудесно!
Мартин Р. : Добре, благодаря! Малко поизморени, почтено казано хаха.
- Къде ви намираме и с какво се занимавате?
Силвия: Тук-там-пак-там и с всичко и с нищо, обаче по едно и също време, с цел да ни е по-интересно.
Мартин Н. : Намираме се в Кръг, нашето малко бистро, за което се грижим всеки ден.
Мартин Р.: Намирате ни в София, малко евентуално да ни видите някъде другаде с изключение на в нашето бистро Кръг. Там сме общо взето по през целия ден, 7 дни в седмицата. Ние го управляваме, готвим, дегустираме виновността, сервираме… ние сме отряда за бързо реагиране.

- Опишете се с по 3 думи.
- Силвия: Онзи ден се шегувахме, че дефиницията на “Въртя тук едни пари” би трябвало да е моето име, та с цел да са три – “Въртя едни пари”.
Мартин Н. : Ентусиаст, работохолик, рискуващ.
Мартин Р. : Любопитен. Работохолик - май. Обичащ.
- Как пристигна концепцията за Кръг?
Силвия: Появи се някъде сред Лондон и Берлин, в среднощни диалози сред един оптимист-мечтател, един реалист и един реалисто-песимист, сами се сетете кой кой е.
Мартин Н. : Желанието за личен дребен ресторант зрее от години. Възможността да наемем мястото ни завари в чужбина. За няколко седмици приключихме с животите си там, започнахме ремонт, създадохме контакти, проучихме благоприятни условия и месец по-късно отворихме Бистро Кръг.
Мартин Р.: Дойде от огромното ни, може би малко налудничаво, предпочитание да имаме лично място, в което да се показваме, посредством нещата които вършим и готвим. Желанието да доставяш наслаждение, отмора и здраве на хората. Обичаме хубавата храна, хубавия артикул и обичаме да вършим нещата по най-хубавия вероятен метод. Дори и това да ни коства най-голямото неспане и старания, които в миналото сме влагали. И така… стараем се доста настойчиво да го вършим тук - в нашата страна, за и с нашите хора.
- А какво готвите там?
Силвия: Магии и благополучие в паница! Освен това, желая да отбележа, че от десертите ни не се пълнее, тъй като отиват право в сърцето.
Мартин Н.: В Кръг готвим сезонна храна. Фокусираме се напълно в местни артикули от Балканите, с чист и явен генезис. Адаптираме менюто всекидневно съгласно това, с което можем да работим и нашата визия за налична, изобретателна и модерна кухня.
Мартин Р.: Чиста храна, имаме вяра и много вкусна. Полагаме супер огромни старания да намерим най-хубавия артикул, който да бъде с явен генезис, биодинамичен, съгласуван със сезоните на нашите географски ширини. Всичко е от България или балканския район, отгледано или направено от дребни производители и занаятчии. Стремим се да обръщаме все по-голямо внимание на балканската кухня, която пречупваме през нашата призма.
- Какво желаете гостите ви да виждат/усещат като идват в Кръг?
Силвия: Иска ни се да се усещат удобно и уютно, по този начин както се усещат, когато отидат на посетители на другар. По начинa, по който сортираме продуктите, сътворяваме менюто и сервираме храната, атмосферата, която се опитваме да създадем, желаеме да покажем, че имаме отношение. Стремим се да накараме гостите да ни имат доверие, когато опитвам. Да могат да се провиснал напълно и да оставят сетивата си да се любуват на това, което сме им приготвили. Винаги се радваме, когато най-после ни дадат и противоположна връзка.

Мартин Н.: Искаме нашите посетители да се усещат уютно в една непретенциозна конюнктура, където могат да опитат вярно приготвена, забавна кухня, съчетана с виновност от подбрани български мазета. Да усещат, че могат да ни се доверят, в желанито ни да предизвикаме себе си и да изненадаме тях.
Мартин Р.: Ще ми се хората от ден на ден да опитват когато излизат на заведение, изключително тук-там, които имат специфичност и не са просто сладкарница с шопска и картофки. При нас концепцията е елементарна - имаме отбрано сезонно меню и обръщаме извънредно внимание и грижа към продукта. Обстановката е неглиже и уютна. Обслужването е приятелско - съвсем като на посетители при най-хубавите ти другари с уважителната нотка на “Вие” естествено… Ще ми се хората в действителност да се усещат като вкъщи си в по-специален вид.
- А да ни кажете нещо за името на вашето заведение - много ексцентрично е.
Силвия: Чак пък ексцентрично:) С толкоз кръгли дупки в стените, нямаше по какъв начин да го кръстим ‘’Квадрат”, а и доста ръбато звучи. Иначе имаше едно предложение, което аз доста си бях харесала – “Дивата сърма”, само че го оставихме за идващото ни премеждие.
Мартин Н.: Името пристигна относително непринудено. Бистро е, тъй като сме последователи на бистрономи културата, формат който продължава да се постанова в западния свят. За нас беше значимо името да бъде на български и да е нетипично на пръв взор. Но кръг е и знак. Символ на обединяване, общественост, единодушие, само че също по този начин е кръговрат, цикличност, сезонност. Това ни вълнува доста, нашата задача е да сме част от разбирането за нуждата от обединяване на усилята, с цел да успеем да развием огромния капацитет, който имаме тук, а и на Балканите. Отразява и респекта ни към природата и ресурсите, който се стараем да демонстрираме през нашата специалност.
Мартин Р.: Името е доста остаряла българска дума. Означава: Обединение, Съюз, Кръговрат, Общност. Нарочно не го и превеждаме на британски, тъй като в себе си съдържа и едни много български знаци като “Ъ” и “Г”, които, когато имаме опция, караме задграничните ни другари и посетители да пробват да ги изговарят. В основания непокътнат знак надписът “кръг” също преднамерено е с дребни букви, тъй като ясно можем да покажем изписване на българска кирилица, а не както в доста случай в българия се употребяват съветски начертания (букви/текст). И естесвтвено смисъла на името е обвързвано с това, което желаеме да вършим, което не е чисто и просто едно място за ястие. В дълготраен проект желаеме да създавеме все по-добра връзка сред колегията, производителите, гостите. Иска ни се хората да стартират да си имат вяра един на различен, с цел да могат да се основават здрави връзки и общности сред тях… това е единственият път и нашата водеща пътека е храната!!!
- Разкажете за най-големия гаф от “кухнята на Кръг”?
Силвия: Ново място сме и гафовете са толкоз доста, че няма по какъв начин да посочи някой като максимален, само че въпреки всичко се учим в крачка и всички стресови обстановки след това се трансформират в смешни и поучителни истории, с изключение на тази, в която щяхме да се взривим първата седмица откакто отворихме, това не беше смешно. Сещам се за една вечер, когато имахме група от 10-12 индивида. Докато събирах част от свободните чинии и принадлежности, пресягайки се през един от гостите, който таман се беше навел към събеседника си, изпускам една вилица, която се “заби” право в пространството, където беше загащил розовата си, съвършено изгладена риза. Човекът подскочи, бутна ме, стана си като домино, само че всичко завърши с доста смях от тяхна и от наша страна. Не доста поучителна, само че пък занимателна история.
Мартин Н. : Не мисля, че сме имали огромен гаф към момента, само че има време. Това, което ми изниква е оня миг, в който Мартин съвсем се подпали с дефектна горелка по време на сервиз.
Мартин Р.: Все още не сме имали мега инфарктни обстановки и си поисквам да ни се случват доста, доста рядко. Все отново имаше, напълно първоначално, една преживелица, при която за малко да избухне една газова горелка и да направи пакости. За наслада удържахме ситуацията хаха. П.П. НЕ СИ КУПУВАЙТЕ ЕВТИНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПРОДУКТИ!!!! Винаги инвестирайте в нещо качествено и дълготрайно, тъй като безопастноста е най-важна.

- В каква посока желаете да се развива мястото?
Силвия: Иска ми се да заразяваме хората с нашите хрумвания и пристрастеност към храната, да ги накараме да се замислят, да се интересуват от света към себе си. Не приказвам единствено за гостите ни, а и за сътрудници и другари. Балканите въобще не съществуват на гастрономическата карта на света. Преди известно време с Мартин бяхме на един кулинарен симпозиум и се оказа, че сме като мъртвата точка на Европа, никой не се интересува какво се случва тук, по разбираеми аргументи и това би трябвало да се промени. Има към този момент много сътрудници, с които гледаме в една посока и имаме нужното почитание към специалността с цел да могат да се случват нещата, само че процесът е дълъг и всички вземат участие в него - производители, ресторантьори, готвачи, сервиз, клиент. Така до момента в който се затвори “Кръг” – ът. ‘’Кръг” за нас е план в развой на развиване, само че не можем сами, никой не може.
Мартин Н.: Надявам се да продължаваме да построяваме идентичността на Кръг, и да сме способни да предлагаме смела и предизвикателна кухя. Да развиваме мястото, като поле за събития, презентации и срещи на хора с сходна мотивация и полезности. Щастливи сме, че не сме сами и още първоначално получихме огромна помощ и поддръжка от сътрудниците, които схващат и се вълнуват от проблемите в този бизнес и имат потребност да ги споделят по-добре. Надяваме се, че дружно ще успеем да извървим тези стъпки.
Мартин Р.: Най-важното е да останем същински и почтени със себе си като хора и да запазим този пламък, който ни движи. Ако това остане, мисля, че в каквато и посока да тръгнем, няма да сбъркаме. Иначе мечтаната посока е ясна - стабилно бъдеще, съобразено с биодинамиката на земята върху която живеем, грижа за близките, чиста и местна храна.

- Пожелайте нещо на Actualno.com.
Силвия: Винаги да имате място за десерт, тъй като най-хубавото постоянно следва.
Мартин Н.: Да продължава да се постанова като един от най-свежите и съответни уеб сайтове в страната.
Мартин Р.: Пожелавам здраве, чиста сила. ;)
Ние им пожелаваме да не престават да ни въодушевяват с другия си прочит към кулинарията и хубостта на детайлите, с които всякога ни изумяват!

Автор: Злати Стоянова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР