Днес Светият Синод трябваше да избере кой да бъде новият

...
Днес Светият Синод трябваше да избере кой да бъде новият
Коментари Харесай

Синодът променя процедурата за избора на митрополити, касира избора на Сливенския

Днес Светият Синод трябваше да избере кой да бъде новият Сливенски митрополит. До каноничния избор доближиха Агатополският свещеник Йеротей и Константийският свещеник Михаил. Вчера обаче, след траяло повече от 3 часа съвещание, архиереите са решили да касират избора.

Те са изслушали отчета на краткотрайно ръководещия овдовелия епархийски трон Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, като са разгледали и постъпилите тъжби. От тях излиза наяве за нарушавания, които не разрешават изборът да бъде признат за законен.

Изненадващо, с изключение на решението за анулиране, се е стигнало и до предложение за смяна на процедурата за избора на митрополити отсега нататък. Според признатата разпоредба, той ще се извърша на два тура, само че само от Св. Синод, а не както до момента - първо от епархийските гласоподаватели и по-късно от висшите духовници.

Следващото съвещание на Светия Синод е на 12 март, когато евентуално ще се организира и изборът за нов Сливенски митрополит съгласно признатата към този момент разпоредба.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР