Днес строителството е динамично, то изисква бързо изграждане на сградите.

...
Днес строителството е динамично, то изисква бързо изграждане на сградите.
Коментари Харесай

Пламен Иванов: Заложници сме на химията заради бесните...

Днес строителството е динамично, то изисква бързо създаване на постройките. За да се случи това, в помощ идва химията. Само че химията, като форма на улеснение, ни „ отмъщава ” след това ” - това сподели Пламен Иванов, представител на компания “БГ опция ”, по време на полемиката за замърсяването на въздуха в затворени пространства, проведена от вестник " Марица " и сътрудници.

Експертът приказва за " Качеството на строителната химия в материалите, влагани в строителството, и по какъв начин те дефинират средата, в която живеем ".

Според Иванов със скоростта и с оборотите, в които живеем, ние сами влизаме в един обаян кръг. “Ако замърсяването на външния въздух е сериозен проблем, става известно, че има и по-сериозен: замърсяването на въздуха вътре в пространствата! Според статистиката той може да бъде с 50% по-токсичен от въздуха навън!

Затова качеството на вътрешната среда е извънредно значимо и тя се следи при строителството на нови здания. Продуктите, които спомагат да се обезпечи тази здравословна и сигурна среда, могат да се разделят на няколко категории.

• Продукти, които не емитират нездравословни субстанции в постройката. Тук се включват бои с нулево или доста ниско наличие на нездравословни летливи субстанции (VOC), сходни лепила, както и дървесни плоскости, създадени без формалдехид.

• Продукти, които попречват развиването и разпространяването на паразити навътре в постройката. В тази категория попадат материали и артикули, които попречват проникването на плесени или изолационни фибри в системите за климатизация, както и специфични настилки за входните зони, които не позволяват външно замърсяване от обувките на влизащите. В тази група е и линолеумът, който оказва помощ да се управлява развиването на микроби поради продължаващата в него оксидация.

• Продукти, които отстраняват вътрешните замърсители. Тук могат да се включат множеството вентилационни артикули и филтри, както и уреди, които отстраняват замърсяванията или обезпечават чист въздух. Тъй като това произвеждане е общо взето стандартизирано, се натъртва на спомагателни качества - уреди, които са извънредно ефикасни или тихи, или които имат други еко качества.

• Устройства, които предизвестяват жителите при опасност за здравето в постройката. Става дума за системи за предизвестие при обособяване на въглероден окис, проби за премерване равнището на олово в боите и други

• Продукти, които усъвършенстват качеството на светлината. Все повече проучвания демонстрират, че естествената светлина се отразява удобно на здравето и продуктивността. В тази категория са продуктите, които разрешават допускането на повече естествена светлина в пространствата, като покривни прозорци и фиброоптични системи за естествена светлина. Могат да се включат и системите за цялостен светлинен набор и силнорефлектните панели за тавани.

• Уреди, които спомагат за надзор за шума. Шумът, както от външни, по този начин и от вътрешни за постройката източници основава стрес и дискомфорт. В тази категория влизат артикули, способстващи за попиване на шума, шумоизолации и други

Има артикули, които спомагат да се обезпечи тази здравословна и сигурна среда, уточни Иванов. “Само че когато избираме материалите, ние, строителите, се ръководим от доста разнообразни фактори. Факт е, че строителната промишленост е вкарана в подобен режим на предизвикателство, че желае да реализира всичко в точния момент и го прави с доста взаимни отстъпки. А естествените материали да вземем за пример изискват по-голяма грижа. Някои от нас си спомнят по какъв начин преди време се варосваха стените и това беше един най-благоприятен вид - варта е мощно дезинфекциращо средство, устойчива е на влага. Освен това не затваря „ порите " на стената и тя има опция да „ диша ". И нямаше проблеми! ”.

В момента обаче строителите работят с новите латекси и бои, а блaжнитe бoи ca зaпeчaтвaщи. Te ca пoдxoдящи пpeдимнo зa плacтмaca, дъpвo или мeтaл, само че упoтpeбaтa им в дoмa e нeпpeпopъчитeлнa. Оcвeн че cъдъpжaт вpeдни xимикaли, тe cъздaвaт ycлoвия зa зaпeчaтвaнe нa влaгaтa. „ В бaни и тoaлeтни пък зaпeчaтaнaтa бoя ce лющи и пoд нeя ce cъздaвa кoлoния oт гъбички и влaгa ”, изясни Пламен Иванов.„ Да, ние непрестанно се състезаваме с тези процеси, по тази причина започнахме да вършим топлоизолации по постройките, това е метод да понижим конденза ”, добави Иванов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР