Днес стана ясно, чепрезидентът Румен Радев връчва втория мандат за

...
Днес стана ясно, чепрезидентът Румен Радев връчва втория мандат за
Коментари Харесай

Ще стигнем ли до предсрочни избори и кои са възможните дати?

Днес стана ясно, че президентът Румен Радев връчва втория мандат за сформиране на държавно управление в сряда на втората политическа мощ у нас - ПП-ДБ. 

Президентът би трябвало да връчи втория мандат на претендента за министър председател, излъчен ПП-ДБ, както гласи процедурата. Тук идва и въпросът дали мандатът ще бъде върнат изпълнен или досието ще си остане празна. Коалицията има седем дни, с цел да оповести решението си пред президента.

Повечето прогнози за благополучен край с втория изследователски мандат

са скептични. Припомняме, че Бойко Борисов бе безапелационен, че ГЕРБ няма да взе участие в договаряния за сформиране на държавно управление нито с втори, нито с трети мандат, а може би и предстоящо.

Следва третият мандат. Тук нещата седят по-различен метод. Ако при първите два мандата беше ясно при кого отиват, тук решението е само на Румен Радев. Той би трябвало да избере партия, на която да даде късмет за сформиране на постоянен кабинет - " Възраждане ", Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи или ИТН. 

Кога?

Най-тиражирана допустима дата за осъществяване на предварителен парламентарен избор е дружно с тази на евровота, а точно избори 2 в 1, а най-ранната допустима дата е 2 юни - седмица преди евровота, само че с цел да стане това - до края на тази седмица всеки ден би трябвало се изпълнва процедурата - завършек на мандатите, избор на длъжностен министър председател по новите правила след приемане на измененията в Конституцията и назначение на сужебно държавно управление.

Всяко закъснение мести допустима дата за вота на 16 юни - прекомерно малко време след евровота за подготовка на изборната администрация - 23 и 30 юни.

Според някои анализатори, изключителните парламентарните избори може да са юли или даже септември.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР