Днес сме в Солун, защото споделяме обща визия за бъдещето

...
Днес сме в Солун, защото споделяме обща визия за бъдещето
Коментари Харесай

Генчовска в Солун: Югоизточна Европа трябва да стане конкурентоспособна и привлекателна -

Днес сме в Солун, тъй като споделяме обща визия за бъдещето на нашата Югоизточна Европа. Заставайки тук дружно, ние заявяваме общ ангажимент за основаването на подобаващи условия за създаване на зрели и толерантни общества, където би трябвало да бъдат зачитани върховенството на закона, взаимното почитание, функциониращите демократични институции и универсалните човешки права.

Това съобщи министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на Срещата на върха на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в Солун, Гърция. 

Българският външен министър приветства дейностите на приключващото председателство на Гърция, с фокус върху добросъседските връзки, свързаността, енергийната сигурност и туризма.

„ Регионът на Югоизточна Европа би трябвало да стане конкурентоспособен и прелъстителен. С общи старания елементарно можем да реализираме тази цел. Трябва да работим за по-голяма съгласуваност и съвременни инфраструктурни мрежи. Сигурността е обвързвана с икономическото богатство и с развиването на транспортните коридори и енергийните мрежи ", посочи Теодора Генчовска.

Повишаването на енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните доставки би трябвало да бъдат измежду най-важните цели в региона на енергетиката, добави тя.

Първият ни посланик подчертава и върху развиването на транспортния бранш, който по думите й е от особена значимост за постигането на устойчива районна съгласуваност.

„ Модернизацията на инфраструктурата, внедряването на интелигентни транспортни системи, повишението на конкурентоспособността на транспортните предприятия са от значително значение ", уточни тя, като добави, че това в допълнение би засилило връзките сред хората и бизнеса.

В рамките на срещата министър Генчовска каза още, че Югоизточна Европа е район с огромно историческо, човешко и културно благосъстояние. „ Нека това също бъде водещ подтик и водеща концепция в бъдеще време. Като люлка на европейската цивилизация, нашият район към момента има доста необработен капацитет ", сподели тя.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР