Днес, след повече от месец дистанционно обучение, учениците от 1-ви

...
Днес, след повече от месец дистанционно обучение, учениците от 1-ви
Коментари Харесай

Образователната система има готовност отново да се премине към дистанционно обучение

Днес, след повече от месец отдалечено образование, учениците от 1-ви до 4-и клас се връщат в класните стаи. Родителите ще имат право да заявят, че избират децата им да продължат да учат отдалечено. Досега към 700 деца по избор на техните родители остават у дома.

Детските градини и яслите също ще отворят при строги противоепидемични ограничения и надзор при приема.

Зам.-просветният министър Таня Михайлова съобщи, че просветителната система има подготвеност всеки един миг още веднъж да се премине към отдалечено образование, в случай че това е належащо.

"Последните наши изследвания демонстрират, че учениците до 11 година не съставляват риск за възрастните ", сподели тя, допълвайки, че в учебно заведение рискът е следен.

По думите й, тази седмица е значима и ще се следи динамичността на болестта от коронавирусна зараза. След 18 януари най-вероятно ще бъде прегледан и въпросът по кое време по-големите възпитаници ще се върнат в учебно заведение. Към момента обаче няма по какъв начин да бъде посочена съответна дата.

Михайлова още веднъж уточни, че отдалеченото образование е извънредно добра опция, само че не може да размени присъственото образование и ролята на учителя. "Това оставане у дома, затваряне и работа единствено пред компютъра при всички случаи се отразява на душeвността на нашите деца. Зачестяват сигнали от родители, че децата им са по-притеснени, по-чувствителни към тематиката ", сподели зам.-министърът пред БиТиВи. И добави, че това ще даде отражение след години.

"В децата се наслагва виновност, че са преносители на вируса и като че ли възрастните трансферират бремето на обстановката и върху тях ", сподели още Михайлова.

До момента 68 учители са изгубили борбата с ковид, осведоми зам.-образователният министър.

Веднага щом медиците на първа линия бъдат имунизирани, ще стартира и имунизирането на учителите, като първи ще са тези в по-рискова възраст.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР