Днес символът на сърцето се използва навсякъде. На 14-ти февруари

...
Днес символът на сърцето се използва навсякъде. На 14-ти февруари
Коментари Харесай

Защо сърцето се смята за символ на любовта и какво общо има Аристотел с това?

Днес признакът на сърцето се употребява на всички места. На 14-ти февруари влюбените двойки си подаряват валентинки, в обществените мрежи слагаме „ лайкове “ под фотосите, а даже в професионалната медицина признакът сърце се употребява като синоним на здраве и грижа. Формата на признака на сърцето съставлява две заоблени фигури, които се събират в долната си част.

Символът на любовта не наподобява на човешкото сърце, само че за какво го назовават точно „ сърце “?

Тази фигура е много друга от същинското сърце, което се намира в гръдния ни панер. Въз основа на това поражда разумния въпрос: на кого е хрумнала концепцията да изобрази сърцето по подобен метод? И за какво въобще сърцето се счита за знак на любовта и предаността? Нека се спрем малко по-подробно.

Кога се е появил признакът на сърцето

Учените смятат, че признакът на сърцето и връзката му с любовта са се появили още в Древна Гърция. Най-старото изображение на „ сърце “ датира от XIII в. от н.е. Съществува съмнение, че фигурата е основана въз основа на описанието, основано от древногръцкия мъдрец Аристотел. Той е живял през IV в. прочие н. е. и, както може да се допусна (но надалеч не е изцяло сигурно), че не е знаел точната форма на човешкото сърце.

Може би създателят на признака на любовта е Аристотел

Защо сърцето значи обич?

Според друга версия признакът на любовта не е човешкото сърце, а бръшляновото листо. В гръцката просвета това растение е знак на Дионис, бога на виното и пристрастеността. В Древна Гърция признакът на бръшляна в действителност е бил постоянно употребен, в това число за обозначаване на обществените домове.

Листата на бръшляна отдалечено наподобяват на сърце

Съществува съмнение, че признакът на любовта е очертанието на към този момент изчезналото растение Sylphium. За него са писали доста древногръцки персони като Херодот, Хипократ, Катон и други Силфиумът е бил считан за доста скъпо растение от гърците и римляните – съгласно легендата той е бил подарък от Аполон, бога на светлината, по тази причина цената на листата на силфиума е била колкото един сребърен денарий.

Силфиумът се е употребявал както за ароматни подправки, по този начин и като лечебно растение. Така да вземем за пример той се е употребявал при храносмилателни разстройства, ухапвания от змии и скорпиони, както и при пролапс на ректума. Силфиумът постоянно се е употребявал и като средство против зачеване и даже за предизвикателство на импровизиран аборт – с неговата помощ са се правили аборти.

Монета с изображение на Силфиум

Вероятно знаете, че когато два лебеда се приближат един към различен, главите им образуват знак на сърце. Това е и една от версиите за появяването на сантименталната емблема. Вариантът звучи още по-правдоподобно, в случай че се вземе поради, че лебедите са едни от редките животни, които остават с колегата си за цялостен живот. Може би фигурата се е образувала при контакта на лебедите и по тази причина се е трансформирала в знак на любовта и предаността.

И най-после, съществува мнение, че признакът на сърцето е изображението на женските задни елементи. В древността хората свързвали женската хубост с формите, които се виждат изотзад. Тази версия също има право на битие.

На какво въпреки всичко наподобява човешкото сърце

Вездесъщият знак на любовта въобще не наподобява на този човешки орган. Всъщност той е крушовиден и въобще не се асоциира с романтиката.

Въпреки това през 50-те години на предишния век учените въпреки всичко съумяват да открият забележима аналогия сред нарисуваното „ сърце “ и същинския орган. По време на опитите те инжектирали течна пластмаса в най-големия артериален съд (аортата) на умряли хора, с цел да основат шаблон на коронарния кръвоток на индивида.

Удивително е какви опити вършат учените.

Разгледайте фотосите по-долу. Те демонстрират визуализации на десния и левия коронарен дънер, в които в действителност можете да разпознаете признака на любовта. Така че е допустимо в древността Аристотел или неговите възпитаници също да са провеждали опити, сходни на актуалните. Само че вместо пластмаса те са могли да инжектират в съдовете на хората други материали като да вземем за пример гипс.

Човешкото сърце в действителност малко наподобява на знак на любовта

Светът към нас е изумителен – бихте ли си помислили, че признакът на любовта е толкоз тясно обвързван с древногръцкия мъдрец Аристотел?

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР