Днес ще ви представим историята на един българки град. Малко

...
Днес ще ви представим историята на един българки град. Малко
Коментари Харесай

Урок по география: Кой наш град е носил името Хотел в миналото?

Днес ще ви представим историята на един българки град. Малко хора знаят, че той е с толкоз античен генезис. Много историци спекулират, че това е било най-голямото обитаемо място по повърхност в България през Средновековието извън столиците Плиска, Преслав и Търново. Носил е името Хотел или Хоталич, написа poznanieto.bg

Кой сегашен град е правоприемник на град Хотел

Става въпрос за град Севлиево. В Средновековеието, той е прочут под името Хотел (на славянски) или Хоталич. Намирал се е на към 4 км от днешния град Севлиево и в днешно време е прочут със непокътнатата си цитадела. Самото име Хоталич е непокътнато в османските административни документи, които ни демонстрират съществуването на такова средновековно населено място.

Връзката сред Севлиево и Хоталич/Хотел

Дълги години се е считало, че остарялото име на град Севлиево е Серви или Серби. Приемало се е, че Севлиево е основано от преселници българи от Сръбско, които се заселват тук откакто България попада под Османска власт. Постепенно името се видоизменя от турците на Селви и Севлиево. Но дълго години не се знаеше, че Севлиево и Хотел на процедура са едно и също населено място.

След завладяването от страна на турците в края на XIV на крепостта Хотел/Хоталич, огромна част от популацията е избита или продадена в иго. В разследване, както с доста други замъци, Хотел е разрушена, с цел да не може да послужи за бъдещи дейности против новите господари. Самите турци се заселват в равнината, по левия бяг на река Росица. Това привлича и останалото население от крепостта и от прилежащите обитаеми места и по този начин се основава новото населено място Долен Хоталич/Хотел. Постепенно самият град Хоталич се разраства от ден на ден и в османските документи е посочен като административен център на област в Османската власт. При самото му разгръщане, той се сплотява в селото Серви и по този начин с течение на годините се образува новият индивид – град Севлиево.

Откъде разбираме значимостта на град Хотел за България

Големината на Хотел – Самата цитадела е ситуирана на цели 15 дка, а отвън нея имало повече от 40 дка на които е живеело популацията. Това подсказва, че това е бил град със сериозна величина, което значи, че е бил основен за България.

Резервоар за вода – Това е една рядко срещана находка за българските средновековни замъци. Това подсказва, че крепостта е била готова да издържи на доста продължителна блокада и явно е била от огромна значимост.

Много богатства – През 1993 година е направено съществено изобретение за крепостта. Намерени са към 3000 медни ромейски монети и към 150 български такива. Това е съществено количество, което подсказва, че градът е бил с изключение на боен, само че и значим търговски център за Средновековна България. Монетите датират от XIII век.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР