Днес ще ви представим една от най-великите и вдъхновяващи речи,

...
Днес ще ви представим една от най-великите и вдъхновяващи речи,
Коментари Харесай

Йосиф Бродски: Бягайте от статута на жертва, уважавайте живота с неговите прелести и трудности

Днес ще ви представим една от най-великите и вдъхновяващи речи, които в миналото сме чели, във връзка 80 години от рождението на Йосиф Бродски!

Това е словото на Йосиф Бродски пред абитуриентите на Мичиганския университет на стадиона в Ан Арбър през декември 1988 година

Дори и близо 30 години по-късно думите му остават да ехтят в тишината от размисляващи над речта му глави.

Просто я прочетете и се замислете:

" 1. Старайте се да разширявате речника си и да се отнасяте с него по този начин, както с банковата си сметка. Отделяйте му доста внимание и се пробвайте да трупате дивиденти. Целта не е това да укрепва красноречието ви в спалнята или по пътя към професионалния ви триумф, нито да се превърнете в всемирски умници – въпреки в следствие да стане и по този начин. Целта е да можете да се изразявате колкото се може по-пълно и тъкмо, с една дума, задачата е вашето равновесие.

Всеки ден в душата на човек настъпват доста промени, само че методът на изложение постоянно остава еднакъв. Способността му да се обяснява изостава от опита. Чувствата, нюансите, мислите и усещанията, които остават неназовани и непроизнесени или завоалирани в приблизителни формулировки, се натрупат навътре в личността и могат да доведат до психически гърмеж или срив.

За да избегнете това, не е нужно да се превръщате в книжни червеи. Просто би трябвало да натрупате речник и да го обновявате всеки ден. Четете книги и стихове! Те са много евтини, само че даже най-скъпите костват по-малко от визитата при психиатъра.

2. Не вярвайте прекалено много на политиците — не тъй като постоянно те не са доста умни и са нечестни, а поради прекомерно нараствания мащаб на работа даже на най-хубавите от тях. В най-хубавия случай те могат да понижат общественото зло, само че не и да го изкоренят. Колкото и значително да е усъвършенстваното качество на живот, то постоянно ще е пренебрежимо малко, тъй като постоянно ще има даже един човек, който няма да получи полза от това усъвършенстване.

3. Светът е посредствен. Златен век в никакъв случай не е имало и няма да има. Единственото, което ще се случи със света е, че той ще стане по-голям, по-многолюден, само че няма да усили размерите си. Колкото и заслужено индивидът, който сте избрали, да дели баницата, светът няма да усили размерите си, а порциите сигурно ще станат по-малки. В светлината на това изказване или, по-скоро, в тъмнината - би трябвало да разчитате на домашно сготвеното от вас ястие. Тоест да управлявате света независимо или най-малко тази част от него, която ви е налична и се намира в рамките на вашите благоприятни условия.

4. Опитайте се да бъдете скромни. И в този момент сме прекалено много, а скоро ще бъдем още повече. Драпането за място под Слънцето сигурно е за сметка на други, които не го вършат. Това, че ви се постанова да стъпвате по краката на някого не значи, че би трябвало да му се качите и на раменете. От тази точка ще видите човешкото море плюс тези, заели сходна на вашата позиция – видна за всички, само че ненадеждна – позицията на тези, наричани богати и популярни.

5. Искате в миналото в един ярък миг да станете богати и популярни или и двете? Не се отдавайте напълно на тази мисъл. Да жадуваш за това, което има някой различен, значи да загубиш личната си уникалност. От друга страна обаче, това подтиква всеобщото произвеждане...
 image2_16x9.png EDNA ОБ(Л)ИЧА: НАМАЛЕНИТЕ paperbag панталонки са тук, с цел да те спасят от летните жеги! На фокус
6. Всячески избягвайте да си приписвате статута на жертва. Колкото и извънредно да е ситуацията, в което се намирате, се старайте да не обвинявате външните сили за това – историята, страната, началството, расата, родителите, етапите на Луната, детството си, закъснялото сядане на гърнето и т. н. В момента, в който хвърлите виновността върху нещо, вие сривате личната си решителност за смяна.

7. Уважавайте живота освен поради неговите прелести, само че и поради неговите компликации. Те са част от играта и хубавото в тях е, че те не са неистина. Всеки път, когато сте обезверени или на границата на отчаянието, когато имате неприятности или усложнения, помнете – животът беседва с вас на единствения език, който знае добре . "
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР