Днес се състоя работна среща на областния управител Иван Чолаков

...
Днес се състоя работна среща на областния управител Иван Чолаков
Коментари Харесай

В Стара Загора се състоя работна среща по проблемите със снабдяването с дърва за огрев

Днес се състоя работна среща на регионалния шеф Иван Чолаков с шефа на „ Югоизточно държавно дружество “ ДП-Сливен инж. Димчо Радев, шефа на РДГ-Стара Загора инж. Петър Заяков и шефове на държавни горски стопанства от Старозагорска област.

Срещата бе във връзка проблемите със снабдяването с дърва за огрев на популацията. В нея взе участие и зам. регионалния шеф Петър Бояджиев. 
Инж. Радев съобщи, че до този момент потребители от Старозагорска област са снабдени с над 50 000 пространствени кубически метра дърва. За да бъдат изпълнени всички поръчки, са нужни още 16 000 куб.м, които са обезпечени. Доставките не престават. Търсенето на дърва за огрев от горските стопанства тази година е повишено над два пъти, а в някои стопанства и повече. Повишеният интерес е подбуден от относително ниската цена, която е към 50-55 лева на куб.м. от краткотраен склад. „ Много от хората се отдръпнаха от частните компании поради ескалиращите цени и се пренасочиха към горските стопанства “, сподели инж. Радев. 
Втората причина за фрапантното повишаване на декларираните количества, съгласно експертите, е презапасяването на популацията поради боязън от недостиг и нов скок на цените. От ДГС-Стара Загора обясниха, че въз основата на предишни години за този отоплителен сезон в началото са планували количество от 6000 куб.м дърва за популацията, само че заради огромното търсене тази цифра е увеличена на 16 000  куб.м, които към този момент са доставени на склад и платени. Предвиден е и спомагателен запас от 2000 куб.м.
Идентична е обстановката и в останалите горски стопанства. Директорите обявиха, че извършват поръчките и до началото на ноември доставките до всички обитаеми места ще бъдат изпълнени. Всички стопанства разполагат и с запаси, с които могат да обезпечат спомагателни поръчки. 
В Старозагорска област все още работят 120 склада за дърва. РДГ прави постоянно инспекции за изрядността им, заяви инж. Заяков.  В последните месеци Дирекцията, която работи взаимно с ОД Министерство на вътрешните работи, е съставила 21 акта на неизрядни търговци. От началото на годината до момента формираните актове са 700. Толкова е и броят на наказателните постановления. 
В края на срещата участниците в нея се сплотиха към мнението, че няма заплаха хората от Старозагорска област, които се отопляват на дърва, да останат без огрев. „ Обществото би трябвало да бъде успокоено и да не се нагнетява ненужно напрежение “, прикани инж. Димчо Радев. Занапред, за 2023 година,  следва държавните горски стопанства да плануват по-големи количества доставки на дърва за популацията.  Участниците се сплотиха и към мнението, че би трябвало да се работи и с кметовете на обитаемоте места, които са наясно с потребностите на хората. Бързото и навременно правене на настоящи описи на нуждаещите се от дърва за огрев ще спомогне за своевременна реакция на от страна на горските стопанства за образуване на рандеман и доставка на нужните количества.  
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР