Днес се провежда вторият тур на местните избори, като избираме

...
Днес се провежда вторият тур на местните избори, като избираме
Коментари Харесай

Гласуваме с хартиена бюлетина и с машина на втория тур на местните избори

Днес се организира вторият тур на локалните избори, като избираме кметове на общини и на кметства, както и районни кметове в трите най-големи регионални града - София, Пловдив и Варна, където на първия тур нито един от претендентите не съумя да завоюва над 50% от подадените гласове. Изборът на общински съветници завърши предходната неделя и при него няма втори тур.

Гласоподавателите в София ще упражнят вота си за кмет на столицата, откакто до балотажа стигнаха претендентът на обединението ПП-ДБ- " Спаси София " Васил Терзиев и на обединението " Българска социалистическа партия за България " Ваня Григорова. Балотажи ще има и в съвсем всички столични региони като се изключи два - " Триадица " и " Средец ", където районните кметове бяха определени още на първия тур. В някои от близките села ще се гласоподава и за кмет на кметство. Същото се отнася и за Варна и Пловдив.

На втория тур с изключение на с хартиена бюлетина ще може да се гласоподава и с машина - нещо, което не се случи на първия тур, защото часове преди вота тогава ЦИК анулира машинния избор. Но след решение на съда се наложи да върне машините за балотажа.

Така в секциите с над 300 гласоподаватели, които са малко под 10 хиляди в страната, гласоподавателите могат да избират по какъв начин да упражнят правото си на глас - дали с машина или с хартиена бюлетина.

В секциите с под 300 гласоподаватели ще се гласоподава единствено с хартиена бюлетина. Ако по някаква причина машината се скапе, тогава се минава също към гласоподаване с хартиена бюлетина. 
 
С влизането в секцията гласоподавателят би трябвало да каже на членовете на комисията дали желае да гласоподава с хартиена бюлетина или на машина. При изявено предпочитание за хартиения вид той би трябвало да получи бюлетина за общински кмет, за областен кмет или за кмет на кметство, в случай че в обитаемото място има подобен тип избор. Ако желае да гласоподава с машина, ще получи от членовете на секционната комисия карта, която би трябвало да сложи в слота на устройството.

На 5 ноември изборният ден стартира в 7.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, само че с най-много един час - до 21.00 ч.

За да гласувате Ви е нужна годна персонална карта, която се показва на място, или документ от Министерство на вътрешните работи, че е подадено заявление за издаване на персонална карта от съответния гласоподавател. Службите на Министерство на вътрешните работи за издаване на документи за идентичност работят изключително по време на избори, тъй че с втория документ можете да се сдобиете и в почивните дни, в случай че срокът на годност на персоналната ви карта е изминал.

Как се гласоподава с машина?

Избирателят, който желае да гласоподава с машина, получава карта от член на секционната комисия. Картата се слага в слота на машината с чипа напред, с цел да се задейства менюто за гласоподаване.

На първия екран жителят може да избере в кои избори желае да гласоподава. Симулаторът на ЦИК съдържа всички вероятни варианти (колко от тях ще бъдат изписани на екрана, зависи от секцията, в която се гласува):

Избори за кмет на община
Избори за кмет на регион
Избори за кмет на кметство

Тук гласоподавателят може да означи " Избери всички " или да маркира поотделно единствено тези избори, в които желае да взе участие. Електронните бюлетини ще се пресъздават в поредността на посочените избори. Системата няма да ви пусне напред, в случай че не сте показали за коя листа гласувате.

Когато бъдат преминати всички стъпки, машината ще прикани гласоподавателя да прегледа избора си - и в случай че забележи неточност, да го промени с натискане на бутона " Промени избора ".

На екрана ще бъда показан лист с всички посочени от гласоподавателя претенденти: претендент за кмет на община /район/ кметство, със съответния следващ номер и име на избраника.

Когато гласоподавателят се увери, че изборът му е регистриран вярно на екрана, може да натисне бутона " Гласуване ". Това е стъпката, с която машината ще отпечата бюлетините.

След звуковия сигнал от устройството бюлетините могат да се вземат, след което да се прегънат и задължително би трябвало да се предадат за щемпел на член на секционната комисия.

След това бюлетините се пускат от гласоподавателя в кутията за разпечатките от машинно гласоподаване. Картата за гласоподаване също би трябвало да се извади от машината и да се върне на секционната комисия.



Как се гласоподава с хартиена бюлетина?

Преди да нанесете гласа си, погледнете дали бюлетината е чиста - няма следи от слагане на знаци или други отличителни белези. След това се отправяте към мястото за гласоподаване.

С химикалка, пишеща наложително в наследник цвят, отбелязвате със знак " Х " или " V "  предпочитания от Вас претендент. Знакът се слага в границите на квадратчето с номера на определения претендент.

След като извършите това, сгънете бюлетината по този начин, че вотът ви да е прикрит, а специфичното място за втори щемпел върху бюлетината да остане от горната страна. Преди да пуснете бюлетината в урната, вторият щемпел би трябвало да бъде подложен от член на СИК и да бъде откъснат хартиеният откъслек от бюлетината, който се пуска в обособена непрозрачна кутия. Ако даже едно от изискванията не е изпълнено, рискувате вотът ви да бъде разгласен за нереален.

Ако гласувате на хартия с няколко бюлетини - например за кмет на община и кмет на регион - бюлетините не би трябвало да се слагат една под друга, когато маркирате избора си, тъй като по този начин се отпечатва на идната. Съветът към гласоподавателите е да гласоподават с всяка бюлетина поотделно, като я слагат независимо върху масата.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР