Днес се проведе заседание, образувано по жалба на Живко Панев,

...
Днес се проведе заседание, образувано по жалба на Живко Панев,
Коментари Харесай

Експертизите потвърдиха: При изборите за кмет в Бозвелийско е използвано невидимо мастило

 Днес се организира съвещание, формирано по тъжба на Живко Панев, по оборване на решение на ОИК – гр. Провадия за установяване на изборните резултати за кмет на с. Бозвелийско, община Провадия, област Варна.

В хода на процеса съдът назначи две съдебно-технически експертизи, както и химическа, за определяне дали е употребявано така наречен невидимо мастило при изборните бюлетини за кмет в с. Бозвелийско. Припомняме, че съгласно заключението на първата експертиза е евентуално натиска върху бюлетините да е от тип мастило с изчезващо деяние. Поради неналичието на решителност за приложимост на така наречен невидимо мастило върху недействителните бюлетини за кмет в с. Бозвелийско при първата експертиза, съдът назначи идващите експертизи - химическа и техническа, като разпореди осъществяването им на Научноизследователския институт по криминалистика - София и Лабораторията към профилирания отряд за битка с тероризма.

Задачите към движимостите лица бяха следните:

1. Да се откри има ли съществуване на следи от пишещо средство - по опция да се дефинира химичния му състав, без да бъде нарушавана целостта на показаните за разбор мостри.

2. Поставените върху бюлетините знаци, по какъв метод са нанесени и при нанасянето им дали е употребявано обезцветяващо пишещо средство?

В днешното правосъдно съвещание движимостите лица потвърдиха резултатите от направените от тях експертизи, като показаха, че в разбора на недействителните бюлетини от творби избор за кмет на кметство с. Бозвелийско, община Варна, е налице " безапелационен извод, че изследваните безцветни линии са изписани върху бюлетините, като е употребявано пишещо средство с обезцветяващо пишещо вещество “ и прецизират в експертизата си, че " сходни пишещи средства се продават свободно в комерсиалната мрежа като " писалки с изчезващо мастило “.

Експертизите са направени посредством проучване с микроскоп и видеоспектрален компаратор, химическо проявление, течна и газова хроматография с масселективен детектор на оповестените за недействителни бюлетини от творби избор за кмет на кметство с. Бозвелийско, община Варна. В резултат, от сбор 177 недействителни бюлетини, движимостите лица оповестиха, че обработени с изчезващо мастило от недействителните бюлетините за жалбоподателя - Живко Панев са: секция 18 – 76 бюлетини, секция 19 – 69 бюлетини; за Дамянов – в две изборни секции са потвърдени общо 18 бр. недействителни бюлетини, маркирани с обезцветяващо мастило.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения 7-дневен период.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР