Днес се проведе встъпителната пресконференция по проект № BG-RRP-4.025-0055 Рехабилитация

...
Днес се проведе встъпителната пресконференция по проект № BG-RRP-4.025-0055 Рехабилитация
Коментари Харесай

В Банско се проведе пресконференция по проект за ново изкуствено осветление на града

Днес се организира встъпителната конференция по план № BG-RRP-4.025-0055 " Рехабилитация и рационализация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветяване на Община Банско ” с финансовата поддръжка на Национален проект за възобновяване и резистентност.

В рамките на плана, в гр.Банско се прави замяна на всички осветители с съвременни светодиодни и самостоятелни фотоволтаични лампи с намалени загуби на електрическа сила. Проектът включва и създаване на система за мониторинг на енергопотреблението и ръководство на осветителните системи посредством централна софтуерна платформа за ръководство, с която ще се увеличи енергийната успеваемост на системи за улично осветяване.

В резултат от осъществяване на плана се чака годишните понижения на излъчванията на CO2 да бъдат 550 т/год., годишните енергийни спестявания - 466 MWh/г., а годишните парични спестявания – над 90 хил.лв., акцентира при показване на плана кметът на община Банско Стойчо Баненски. Той уточни някои от причините за създаването и реализирането на плана - енергийна успеваемост, понижаване на разноските, повишение на сигурността и сигурността на жителите и гостите, образен комфорт, архитектурно наблягане, позитивно отражение върху туризма и капиталовата среда.

Общата стойност на плана е 801 625.20 лева, а средствата са обезпечени напълно по Механизма за възобновяване и резистентност. Изпълнението му е планувано да завърши при започване на 2025 година.

Ефектът от реализирането на плана към този момент е осезателен върху огромна част от територията на гр. Банско, където са инсталирани новите осветителни тела, а скоро ще бъде документиран и финансовият резултат от смяната.

Икономии от новото външно изкуствено осветяване ще има и поради метода на поддръжка и ремонт на повредите и подмяната на изгорелите лампи и други детайли. Чрез платформата за ръководство, диспечерите ще могат да следят в действително време къде и каква щета има, а също къде има нерегламентирано прилагане на електрическа енергия и утечки. Така ще бъде икономисан забележителен запас от разноски за труд и от обири на ток.

В управническата политика на община Банско се планува ново улично LED осветяване във всички обитаеми места. На последната си сесия, общинските съветници взеха решение Община Банско да кандидатства за финансиране на план за замяна на уличното осветяване в гр. Добринище и селата Филипово и Места.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР