Днес се проведе протестен митинг пред Министерство на културата, организиран

...
Днес се проведе протестен митинг пред Министерство на културата, организиран
Коментари Харесай

Министър Кръстю Кръстев се ангажира сериозно с къщата на Димитър Талев в Прилеп

Днес се организира протестен протест пред Министерство на културата, проведен от наследниците на Димитър Талев – Димитър Панчев, Любомир Талев и Климент Талев, и подсилен от Съюза на българските писатели. Към събралото се голям брой се причислиха писатели, публицисти, членове на български родове от македонските земи, родолюбци и самостоятелни от партийна колоритност жители. Димитър Панчев разгласи: „ Крайно време е МК да влезе в  своята роля на страж на същинската просвета и да закупи къщата на Талеви.



Министър Кръстю Кръстев беседва с жителите от митинга

През юни държавното управление на Гълъб Донев взе решение под номер 421 за закупуване на къщата. Ние сме срещу една частна фондация, основана от Манол Пейков, да прави опити да придобие къщата с неразбираеми по-нататък цели “. Протестиращите желаеха уволнението на Сава Драгунчев – шеф на Национален фонд „ Култура “, който през последните 2 години е финансирал с 200 000 лева гей-проекти, свързани с хазарт и пошли шоу стратегии (т. нар. „ Драг кралици “). В същото време за къщата на Димитър Талев в Прилеп не се подхваща нищо и не се отпускат средства за закупуването й към този момент 20 години.



Половин час след началото на митинга, министърът на културата Кръстю Кръстев дойде пред постройката на ведомството, беседва с протестиращите и предложения Любомир Талев и Димитър Панчев на диалог в кабинета си. В експозето си Любомир Талев акцентира, че член 23 от Българската конституция вменява на страната да се грижи и опазва националното историческо и културно завещание.  

Резултатът от срещата е насърчителен: министър Кръстев е склонен с настояванията за откупуване от българската страна на родната къща на Талеви, като от два месеца насам той е упълномощил инспекция на юридическите процедури, според законите в районен съд Македония.

„ Сумата за закупуване не е проблем. По-сложен е въпросът със притежателите сега, както и политическите аспекти за едно сполучливо разрешаване на казуса. В едномесечен период ще направя разбор на правните учредения. Ние сме съгласни, че подобен вид културно завещание не би трябвало да отива в частни ръце и ще работим за основаването на музей на Димитър Талев, където вероятно да бъде завършен нов културно-информационен център на България в Прилеп. Моля за самообладание, въпросът е влезнал в Министерство на външните работи, разговарял съм и в Министерския съвет “ – в този смисъл е изразил мнение министър Кръстев. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР