Днес се проведе първата по рода си кръгла маса на

...
Днес се проведе първата по рода си кръгла маса на
Коментари Харесай

Студенти дискутират културния туризъм

Днес се организира първата по рода си кръгла маса на тематика “Ролята на висшето обучение в развиването на културния туризъм ”, проведена от Студентски съвет към АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев ” – Пловдив с присъединяване на преподаватели и студенти от факултетите „ Музикален Фолклор и Хореография “, „ Музикална Педагогика “ и „ Изобразителни изкуства “ към АМТИИ, преподаватели от компетентност „ Туризъм “ и студенти от компетентност „ Аграрен туризъм “ в Аграрен университет – Пловдив, преподаватели и студенти от катедра „ Туризъм и кулинарен мениджмънт “ на Университет по хранителни технологии – Пловдив.

Идеята на форума е да се съберат на едно място студенти, преподаватели, бизнес и институции, да се разиска настоящата конюнктура в културния туризъм, политиките, проблемите и дилемите в него и да се стигне до обща тактика по какъв начин да го развиват дружно.

Сред гостите на кръглата маса бяха заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на Община Пловдив Пламен Панов, заместител регионалният шеф Николай Василев, шефът на ОИ „ Старинен Пловдив “ доцент доктор Елена Кантарева – Дечева, доцент доктор Светла Янчева, заместител – ректор по интернационална активност на АУ – Пловдив, доцент доктор Иван Обрешков, зам.-декан на Стопански факултет на УХТ – Пловдив, проф. Емилия Константинова и други.

Форумът се организира в концертната зала на АМТИИ, разграничен на 3 модула. Встъпителни слова на формалното разкриване произнесоха Петър Стефанов, Председател на Студентски съвет на АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив и проф. доктор Любомир Караджов.

Първият модул, отдаден на ролята на висшето обучение откри проф. доктор Тони Шекерджиева – Новак, Ректор на АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив.

„ Щастливите мотиви в нашия град се редуват. Само преди ден се състоя първото огромно събитие, проведено от консорциум „ Изкуство и обучение “. Благодаря на нашите студенти и техните сътрудници от пловдивските ВУЗ -ве, че одобриха концепцията за този конгрес, а на Община Пловдив и Областната администрация, че са с нас. Сигурна съм в полезността на този вид кръгли маси, тъй като тъкмо тези наши деца – първенци в това, което вършат в своите специалности, ще могат да обменят хрумвания. А ние, като по-големи и техни другари, ще се вслушаме, тъй като те са бъдещето! “, сподели проф. Тони Шекерджиева – Новак.

След проф. Новак, изявления по тематиката направиха доцент доктор Светла Янчева, доцент доктор Иван Обрешков, Николай Василев, зам.- кметът Пламен Панов и доцент Кантарева – Дечева.

„ Не беше толкоз надалеч времето, в което и аз бях студент, по тази причина проблемите и провокациите на младежите в прехода от обучение към професионалния живот по никакъв начин не са ми непознати. Следя с любознание и интерес днешната конференция и идиалога, който ще се случи тук. Късметлии сте, че живеете в забавно време. Пловдив тази година завоюва 4-то място за „ Най-добра европейска дестинация “ в едно извънредно демократично гласоподаване, в които се включиха повече от половин милион жители на Европа. Казвам го, тъй като през последните години градът ни стана извънредно известен, доста по-приветлив и прелъстителен. Пловдив е одобрена туристическа дестинация, а културният и събитийният туризъм са двете доста значими съставки на туристическия бранд на Пловдив. Трябва да имаме още по-добра синергия и дано да се споразумеем за нещо значимо – практиките на студентите от АМТИИ да бъдат част от програмата на общината за непрекъснато. А вие, които учите – да знаете и виждате по какъв начин се построява туристическия артикул на нашия град. Нека тази конференция да бъде доста мощна и подадена ръка към вас и ви чакаме напълно скоро! “, сподели заместник-кметът Пламен Панов.

„ Аз някак си групирам в себе си няколко проявления – тук съм в качеството ми на и.д шеф на ОИ „ Старинен Пловдив “, само че съм и част от фамилията на АМТИИ, и реставратор, чиято работа е обвързвана на първо място с опазването на културното завещание. Всичко това усещам като неразривно обвързвано. Културното завещание и неговото запазване са доста значим фактор и са извънреден запас в туристическата активност на всеки град. За да имаме положително туристическо показване на културно-историческото завещание, то би трябвало да е добре поддържано, с цел да притегля туристи. От друга страна – туристите също влияят на това завещание. Тези две проявления би трябвало да си взаимодействат по най-хубавия метод. ОИ „ Старинен Пловдив “ през последните години се занимава освен с опазването на културното завещание, какъвто е главния предмет на активност, само че и с неговото показване и туристическото обслужване на над 14 обекта, които управляваме. Ние сме един от най-големите консуматори на туристически фрагменти и с наслада мога да кажа, че имаме фрагменти от всички пловдивски ВУЗ-ве. Нашият институт е също отворен както за студентски практики, по този начин и за други взаимни начинания “, сподели доцент доктор Елена Кантарева – Дечева.

За втория модул, студентите бяха подготвили забавни презентации, представящи специалностите, които учат. В третия модул е планувано сключване на меморандум за съдействие, сред представителите на висшето обучение, на културните институции и бизнеса в този отрасъл.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР