Днес се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия Враца,

...
Днес се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия Враца,
Коментари Харесай

Враца с превантивни мерки срещу птичи грип

Днес се организира изключително съвещание на Областната епизоотична комисия Враца, на което беше показана информация за епизоотичната конюнктура в региона, за измененията в Наредбата за ветеринарномедицинските условия към животновъдните обекти и за утвърждения от Министерски съвет План за надзор и попречване разпространяването на болестта АЧС в България през 2020 година

Директорът на Областна дирекция „ Безопасност на храните “ доктор Милчо Костурков разгласи при започване на съвещанието, че със заповед на министъра на земеделието, храните и горите, до 16 февруари се удължава срокът за колективен лов на диви свине, като мярка за преодоляване на заразното заболяване АЧС.
 
„ На територията на област Враца епизоотичната конюнктура е естествена, няма установени позитивни проби на болестта Африканска чума, както при домашните, по този начин и при диви прасета “, означи доктор Костурков. Той заключи, че до края на месец февруари ще приключат инспекциите в персонални стопанства от вида „ заден двор “ за нерагламентирано развъждане на домашни свине, както и за готовността на стопаните да отглеждат регламентирано до 3 броя свине за угояване при прецизното съблюдаване на ограниченията за биосигурност. От Областна дирекция „ Безопасност на храните “ – Враца към този момент са създали инструкции към стопаните, искащи да записват персонално стопанство - вид „ заден двор “ и да отглеждат свине за угояване, в сходство с последните промени в Наредбата за ветеринарномедицинските условия.

Успоредно с това ще се ревизира за спазването на условията за развъждането на птици в домашни условия в обекти от вид „ заден двор “ и птицевъдни обекти.
„ Проверката, разпоредена със Заповед на изпълнителния шеф на БАБХ – София се постанова с оглед нарасналата епизоотична подготвеност за заболяването Инфлуенца по птиците (птичи грип). Необходимо е кметовете на общините на територията на област Враца да разпоредят неотложно привикване на общинските епизоотични комисии, на които да бъдат предложени на притежателите на птицевъдни обекти и „ задни дворове “ следните ограничения - да не позволяват излизането на птиците отвън дворовете, да не позволяват контакт сред птици, живеещи в дивата природа и домашни птици и да актуализират описите на притежателите, отглеждащи птици. Наложена е също възбрана на изложби и пазар на домашни птици “, добави още доктор Костурков.

На съвещанието беше прегледана и процедурата за одобрение на терени за загробване на животни. Представителите на локалната власт увериха, че надлежната документи е изпратена към Басейнова дирекция „ Дунавски регион “-  Плевен и при приемане на утвърждение за съответните терени, ще осведомят регионалния шеф и ръководител на епизоотичната комисия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР