Днес се прощаваме с дядо Добри, един от най-големите дарители

Днес се прощаваме с дядо Добри, един от най-големите дарители ...

Даренията на дядо Добри в храм „Св. Александър Невски”.


Днес се прощаваме с дядо Добри, един от най-големите дарители на Българската православна църква.

Всеки път, когато влизате в храм “Свети Александър Невски”, виждате даренията, направени от него – например завесите, които покриват входовете към олтара.

През 2009 г. аскетът от Байлово идва при домакина на патриаршеската катедрала и му съобщава, че иска да дари над 35 000 лева.

С тях е реставрирана и украсена централната част на олтара.

Направено е позлатяването на Светия престол, ушити са покривки с бродерия и всички завеси в храма, обясни домакинът Стефан Калайджиев.

„Един добър и усмихнат човек, който обичаше да говори с хората, но ги подбираше. Не на всеки обръщаше внимание, обичаше искрените хора”, допълни домакинът.

Светият престол е реставриран и позлатен с дарението на дядо Добри.

Със специални покривки са украсени Северният олтар, посветен на светите братя Кирил и Методий, и Южният в чест на Свети цар Борис I.

Управата на храма кани дядо Добри, който с радост вижда как лептата му ще остане завинаги за слава Божия.

„Със сигурност не е безгрешен, един Господ е безгрешен, но той беше праведник. Това е ясно. И хората просто искаха да се докоснат до такъв човек, защото самите ние осъзнаваме, в по-голямата си част, че не сме праведници. И когато видим такъв човек, ние имаме надежда в доброто”, посочи отец Антоний от храм „Св. Александър Невски”.

Дядо Добри е дарявал събраната милостиня не само на патриаршеската катедрала. Тя остава след него в столичните храмове „Свети Седмочисленици”, „Света Неделя” и много други.

Източник: btvnovinite.bg