Днес се прощаваме с дядо Добри, един от най-големите дарители

...
Днес се прощаваме с дядо Добри, един от най-големите дарители
Коментари Харесай

Даренията на дядо Добри в храм „Св. Александър Невски”

Днес се прощаваме с дядо Добри, един от най-големите донори на Българската православна черква.

Всеки път, когато влизате в храм “Свети Александър Невски”, виждате даренията, направени от него – да вземем за пример завесите, които покриват входовете към олтара.

През 2009 година аскетът от Байлово идва при домакина на патриаршеската катедрала и му оповестява, че желае да подари над 35 000 лв..

С тях е реставрирана и украсена централната част на олтара.

Направено е позлатяването на Светия трон, ушити са покривки с бродерия и всички пердета в храма, изясни домакинът Стефан Калайджиев.

„ Един добър и ухилен човек, който обичаше да приказва с хората, само че ги подбираше. Не на всеки обръщаше внимание, обичаше откровените хора”, добави домакинът.

Светият трон е реставриран и позлатен с дарението на дядо Добри.

Със специфични покривки са украсени Северният олтар, отдаден на светите братя Кирил и Методий, и Южният в чест на Свети цар Борис I.

Управата на храма кани дядо Добри, който с наслада вижда по какъв начин лептата му ще остане вечно за популярност Божия.

„ Със сигурност не е непогрешим, един Господ е непогрешим, само че той беше праведник. Това е ясно. И хората просто желаеха да се допрян до подобен човек, тъй като самите ние осъзнаваме, в по-голямата си част, че не сме праведници. И когато забележим подобен човек, ние имаме вяра в доброто”, уточни отец Антоний от храм „ Св. Александър Невски”.

Дядо Добри е дарявал събраната лепта освен на патриаршеската катедрала. Тя остава след него в столичните храмове „ Свети Седмочисленици”, „ Света Неделя” и доста други.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР