Днес се отбелязва християнският празник Възнесение Господне, който е познат

...
Днес се отбелязва християнският празник Възнесение Господне, който е познат
Коментари Харесай

Откъде идва изразът „Те ти, булка, Спасовден“

Днес се отбелязва християнският празник Възнесение Господне, който е прочут с национално наименование Спасовден, написа Дарик.

В националния календар Спасовден се свързва значително с култа към мъртвите , изяснява етнологът доктор Ивелина Ефтимова , учител в ШУ " Епископ Константин Преславски ".

Поверието гласи, че в четвъртъка преди Великден душите на мъртвите слизат на Земята и след 40 дни - на Спасовден, се връщат, показва тя. Затова и в съботата след този празник е една от трите най-големи Задушници - Черешовата.  Д-р Ивелина Ефтимова Като един от огромните пролетно-летни празници - дружно с Гергьовден и Еньовден, Спасовден е обвързван и с плодородието. Поверието гласи, че в случай че на този ден вали - годината ще е плодородна, споделя доктор Ефтимова. Тя отбелязва, че в случай че се случи денят да е изсъхнал, то тогава има бит, при който млади моми и момци обикалят нивите и пеят песни за измолване на дъжд.

По-късно в селата са правени огромни хора. На тях младите моми са обличали невестнески носи на млади булки и по този начин - съгласно поверието, са щели да се задомят до другия Спасовден, изяснява традициите специалистът. ю

Друга част от празника е така наречен " вървене на росен " . Росен е билка, която цъфти против Спасовден и е прекомерно лековита - оказва помощ на заболели и недъгави да оздравеят. За задачата - те би трябвало да пренощуват в гората, с цел да се се отъркалят в росата на сутринта и по този начин да поемат и лечебната мощ на росена, споделя доктор Ефтимова.  Спасовден е измежду трите съществени пролетно-летни празника

Често този обред е употребен и от бездетни дами , с цел да заченат. В една патриархална просвета - каквато е българската, в случай че едно семейство няма поколение, се смята за огромно злощастие и се прави всичко това да бъде преодоляно, добавя тя.

След Гергьовден обаче в гората има много пастири със стада.

Често след " вървене на росен " - дали от лековитата роса или от инцидентна среща в гората рано заран, не е изключено булките да заченат и оттова идва изразът " Т е ти, младоженка, Спасовден ", изяснява доктор Ефтимова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР