Днес се навършват точно 25 години от феноменалния успех на

...
Днес се навършват точно 25 години от феноменалния успех на
Коментари Харесай

Чудото на "Парк де Пренс" на четвърт век

Днес се навършват тъкмо 25 години от феноменалния триумф на България над Франция на " Парк де Пренс " . Четвърт век от емблематичната фраза на Николай Колев-Мичмана " Господ е българин! " .

Успехът с 2:1 ни води до това незабравимо американско лято, а спомените от гола на Емил Костадинов в 90-ата минута надали в миналото ще изоставен съзнанието на всички тези, които по един или различен метод да се чувствали част от еуфорията, която завладя страната и накара света да заприказва за България.

Как се случва всичко

17 ноември 1993 година 11 български момчета излизат за героизъм на " Парк де Пренс " в Париж и го вършат. " Лъвовете " към момента са в играта за Мондиал 1994, откакто Израел побеждава Франция като посетител. По това време в редиците на " петлите " са Ерик Кантона, Давид Жинола, Жан-Пиер Папен, Дидие Дешан, Пол льо Гуен . Но България си има Христо Стоичков, Йордан Лечков, Емил Кременлиев, Красимир Балъков и.. Емил Костадинов!

Цяла Франция чака победа и резонно класиране за международното състезание на едно от най-талантливите си генерации. Но, умъртви, дребна България има други проекти.

На домакините им би трябвало единствено точка, с цел да си подпечатат визите за Съединени американски щати. Те повеждат в 32-ата минута след компактен удар на Кантона. Но играта за " лъвовете " занапред стартира. В 37-ата минута Балъков центрира от корнер и безусловно поставя топката на главата на Емил Костадинов, който пронизва Бернар Лама за 1:1.

Редовното време съвсем изтича, а резултатът не се трансформира. Тогава обаче се случва чудото, за което всяка година на тази дата си припомняме с трогване .

Мнозина и до ден сегашен виждат по какъв начин Жинола взема решение да се прави на забавен и по какъв начин Емил Кременлиев овладява топката. После намира Балъков, който дава началото на контраофанзива. Следва 30-метров пас на Любо Пенев към Емил Костадинов, който поема, набира скорост и с мощен шут под горната греда препарира Лама.

След този гол всичко е история. Дива полуда обгръща цялостен един народ, а героят на България получава гордото название Екзекуторът на " петлите ". България отлита за Америка и записва най-славната страница във футболната си история!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР